Drakonske mjere

Bez invalidnina ostaje čak 2109 korisnika u ZHŽ-u

HVO
10.07.2013.
u 09:05

Zbog neodgovornosti nadležnih općinskih službi u Širokom Brijegu, svim korisnicima osobnih invalidnina iz te općine bit će obustavljena isplata

Zbog neodgovornosti nadležnih općinskih službi u Širokom Brijegu i sprječavanja provedbe Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, svim korisnicima osobnih invalidnina iz te općine (ukupno 1378) bit će obustavljena isplata, navedeno je jučer iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Hitna sjednica

Zbog kontinuiranih opstrukcija na koje nailazi Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u provedbi revizije braniteljske populacije, federalni premijer Nermin Nikšić, te ministri Zukan Helez i Ante Krajina su nakon rasprava na 30. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH uputili pismo upozorenja i zatražili od službenika županije u kojima se nalaze općine Široki Brijeg, Posušje, Čapljina, Orašje, Grude i Ljubuški da do 21. lipnja ove godine dostave dokumentaciju potrebnu za provedbu Zakona o reviziji koju zahtijeva resorno ministarstvo, a koju su navedene općine dotad odbijale dostaviti. U pismu upozorenja je navedeno da će se, ako spomenute općinske službe ne dostave dokumentaciju na vrijeme, korisnicima čiji spisi ne budu dostavljeni u zadanom roku, obustaviti isplata invalidnina, navode iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja. U međuvremenu, službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu općina Orašje, Ljubuški i Čapljina postupile su po zahtjevu iz pisma i dostavile traženu dokumentaciju, te na taj način omogućile nastavak procesa revizije i isplate invalidnina korisnicima kojima to pravo pripada. Općine Grude, Posušje i Široki Brijeg oglušile su se na zahtjev Vlade, odbijajući i dalje dostaviti predmete za reviziju korisnika prava, čime su uskratile nastavak mjesečnih isplata za ukupno 2109 korisnika obiteljskih i osobnih invalidnina, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata .

Odbijeni zahtjevi

Naime, resorno ministarstvo je od kolovoza 2011. do siječnja 2013. godine u više navrata upućivalo zahtjeve za dostavu 240 spisa korisnika iz Gruda i 491 iz Posušja. Nadležne općinske službe nisu udovoljile niti jednom zahtjevu Ministarstva za dostavu ukupno 731 spisa korisnika iz ove dvije općine. Općina Široki Brijeg također nastavlja s opstrukcijama u provedbi revizije, pa je i dalje onemogućen uvid u spise korisnika i pristup revizorskim timovima u prostorije skupine za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze koja je ispostava federalnog tijela uprave, kao i u Službu za braniteljsko invalidsku zaštitu te općine. - Važno ja napomenuti da je baš u općinama koje sprječavaju revidiranje dokumentacije zabilježen najveći porast korisnika invalidnina”, navode iz ovog ministarstva. Ministar Helez naglašava da se revizija vrši isključivo zbog razotkrivanja i izvođenja iz prava korisnika kojima to pravo ne pripada, bez obzira na to iz koje su komponente, a njeno potpuno izvršenje jedan je od uvjeta kreditnog aranžmana s MMF-om. Svaki način opstrukcije revizije boračke populacije ugrožava finansijsku stabilnost Federacije BiH, navodi se u saopćenju iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koje prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?