Postavljena pitanja

Bevanda: Utvrđene mjere za postizanje ušteda

bevanda
VL FOTO
14.05.2012.
u 17:19

Doneseno je više podzakonskih akata, pripremljene i odluke o korištenju službenih vozila, mobilnih i fiksnih telefona....

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Dušanka Majkić postavila je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma pitanje šta će Vijeće ministara poduzeti na „pojeftinjenju“ institucija BiH, naročito s aspekta ukidanja ili jeftinijeg oblika organiziranja velikog broja agencija, direkcija, instituta itd., čime bi se stvorile značajne uštede u budžetu i omogućilo financiranje institucija BiH kojima je to neophodno. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, odgovarajući na postavljeno pitanje, kazao da su u okviru rasprave o budžetu za 2012. utvrdili, između ostalog, mjere za postizanje ušteda da bi se ispoštovao dogovoreni okvir budžeta za 2012. godinu i Globalni fiskalni okvir usvojen na Fiskalnom vijeću BiH.

„Utvrdili smo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama, u fazi nacrta su pripremljene izmjene i dopune Zakona o službi u OSBiH, a kojim se pokušavaju poništiti negativne posljedice ranije dopunjavanog zakona. To je poznati problem vojnika OSBiH kojima je istekao ugovor“, kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, doneseno je više podzakonskih akata: odluka o usvajanju politike plaća i naknada u institucijama BiH za 2011.-2114. godinu, odluka o izmjeni odluke o visini dnevnica za službena putovanja zaposlenih u institucijama BiH, odluka o visini novčane naknade za ishranu tijekom rada, odluka o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u institucijama BiH, odluka o načinu i postupku ostvarenja prava za troškove smještaja, naknada za odvojeni život... Istovremeno su pripremljene i odluke o korištenju službenih vozila, mobilnih i fiksnih telefona, kao i doneseni konkretni zaključci u svrhu racionalizacije troškova smještaja institucija BiH, radi se o troškovima zakupa.

„Svi navedeni akti doneseni su ili pripremljeni u svrhu pojeftinjenja institucija BiH“, kazao je predsjedavajući Bevanda.

Dodao je da je Vijeće ministara zadužilo sva ministarstva da izrade analizu efikasnosti rada i ocjenu opravdanosti postojanja upravnih organizacija u svom sastavu, kao i samostalnih upravnih organizacija za koje su resorno nadležni.

„Nakon što se načine analize, Vijeće ministara će ocijeniti koje su to mjere koje će biti poduzete radi dalje racionalizacije“, kazao je Bevanda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?