PISMO INZKU

Bešlić traži odobrenje za proračun 2013.

Stari most
08.03.2013.
u 09:26

Budući da GV ne postoji, gradonačelnik preuzima ovlasti

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zatražio je od visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka suglasnost za nametanje proračuna za 2013. godinu budući da gradu prijeti financijski kolaps jer je istekao mandat Gradskome vijeću još prošle godine, objavljeno je iz Ureda gradonačelnika.

Kolaps

- Gradu prijeti potpuni financijski kolaps. Stoga od vas na ovaj način tražim pismeno mišljenje čim prije i suglasnost za donošenje proračuna grada Mostara za tekuću 2013. godinu, navodi se u otvorenome pismu gradonačelnika Bešlića. 
Štrajkove i prosvjede najavilo je više sindikata zaposlenika Gradske uprave i poduzeća koje se financiraju iz gradskog proračuna jer više od dva mjeseca Mostar nema proračuna za 2013. niti odluku o privremenom tromjesečnom financiranju. Istodobno, bošnjački klub, koji je donio proračun, nije suglasan s Bešlićevom odlukom, a problem vide u OHR-u. Dopredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović smatra da je jedino ispravno da Bešlić postupi sukladno ovlastima.

Novi potezi

- Ja očekujem da gradonačelnik postupi sukladno zakonskim ovlastima. Sve drugo bi vodilo daljnjoj eskalaciji krize. Ne očekujem nikakve probleme s nametanjem proračuna, nego suprotno - relaksiranje situacije u ekonomskom pogledu, ali i kvalitetnije ozračje za politički dogovor - objasnio je Vidović. Jedino u Mostaru građani nisu birali novi sastav vlasti u listopadu prošle godine kada su drugdje održani lokalni izbori u BiH. Razlog za to je što je Ustavni sud BiH osporio dijelove gradskog Statuta Mostara. Mjesec dana nakon održavanja izbora, u studenom prošle godine, SIP BiH je ocijenio kako je istekao mandat Gradskog vijeća Mostara. Unatoč tome, vijećnici bošnjačkih stranaka SDA, SDP-a BiH i Stranke za BiH su u krnjem sastavu donijeli proračun za 2013.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?