Ne odstupa

Benjamin Netanyahu: UN će ugroziti mir ako prizna Palestinu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
AFP
14.06.2011.
u 08:15

Izraelski premijer izjavio je da je objema stranama potreban kompromis, ali nije ponudio nikakve detalje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno se usprotivio svakom pokušaju priznavanja palestinske države u Ujedinjenim nacijama (UN) i naglasio da samo izravni mirovni pregovori mogu ponovno pokrenuti blokirani mirovni proces.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Rimu s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, Netanyahu je izjavio da bi svako jednostrano priznanje palestinske države u UN-u ugrozilo mirovni proces.

- To bi prvo prekršilo sporazume između Palestinaca i Izraela, ali bi također otežalo palestinsku poziciju jer ako Opća skupština UN-a usvoji palestinske pozicije prije pregovora, zašto bi oni trebali i pregovarati?, upitao je on.

- Zato bi takva rezolucija koju bi podržala uvjerljiva većina, uključujući vodeće zemlje svijeta, zapravo unazadila mirovni proces otežavanjem palestinske pozicije, jer bi ugrozila mogućnost nastavka pregovora", kazao je izraelski premijer.

Netanyahu je izjavio da je objema stranama potreban kompromis, ali nije ponudio nikakve detalje.

- Mir će doći samo nakon pregovora. To će biti dogovoreni mir. On ne može biti nametnut izvana, ne može biti nametnut od bilo koje svjetske sile, a posebno ne od jednostranih rezolucija UN-a, izjavio je Benjamin Netanyahu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije