Bečki koncert

Bečkim Novogodišnjim koncertom 2011., počela Lisztova godina

musikverein (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
01.01.2011.
u 15:40

Nakon toga, paradu valcera, galopa, koračnica i polki iz skladateljske radionice obitelji Strauss, ovoga puta predvodio je maestro Franz Welser-Möst.

Tradicionalni Bečki novogodišnji koncert, kao uvod u 200. obljetnicu rođenja mađarskog skladatelja i glasovirista Franza Liszta (1811. do 1886.), koja će se obilježavati tijekom cijele 2011. godine, bio je vrhunski spektakl, kako s glazbeno-scenskog, tako i s programskog aspekta.

Bečki filharmoničari subotnji su koncert u Zlatnoj dvorani bečkog „Musikvereina“, okičenoj prekrasnim cvjetnim aranžmanima iz San Rema u lila, krem i roza tonovima, otvorili „Maršom konjanika“ Johanna Straussa mlađeg.

Nakon toga, paradu valcera, galopa, koračnica i polki iz skladateljske radionice obitelji Strauss, ovoga puta predvodio je maestro Franz Welser-Möst. Austrijski dirigent srednje generacije, prvi je put bio za ravnateljskim pultom ovog događaja. On je petnaesti i do sada najmlađi dirigent u povijesti Bečkoga novogodišnjeg koncerta. Kako je od rujna 2010. godine i glazbeni direktor bečke Državne opere, a njegova prabaka potiče iz porodice vlasnika bečke kavane Dommayer, gdje je „kralj valcera“ Johann Strauss mlađi imao svoje prve nastupe, filharmoničari su prvo izveli kompozicije koje su premijeru imale u Dommayeru.

Publika u „Musikvereinu“ i milijunski auditorij diljem svijeta u izravnom TV i radijskom prijenosu u 70-tak zemalja uživali su ne samo u dobro im poznatim taktovima „Lijepog plavog Dunava“ Johanna Straussa mlađeg i „Radetzky marša“ Johanna Straussa starijeg, koji su i ove godine tradicionalno izvedeni uz frenetično odobravanje publike, nego i u „Mefistovom valceru“ Franza Liszta, „Ciganskom plesu“ Josepha Hellmesbergera te „Schönbrunnskom valceru“ Josefa Lannera.

Usporedno s koncertom, kamere su prikazale i balet iz dvorca Laudon u bečkom pregrađu Hadersdorf, koji je izveo baletni ansambl Državne opere u Beča uz soliste Mariju Yakovievu i Ena Pecija po koreografiji Jeana-Guillauma Barta iz Baleta Pariške opere.

U pauzi koncerta prikazan je dokumentarni film austrijskog režisera Hannesa Rossachera koji je pratio Bečke filharmoničare na ljetnoj turneji u St. Petersburgu, Stockholmu i Talinu.

Bečki filharmoničari su, po već ustaljenom običaju, milijunima ljudi diljem svijeta poslali novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira. Posebni pozdrav uputili su Mađarskoj, koja je preuzela predsjedanje Europskom unijom.

Kako je priopćeno, slijedećim Novogodišnjim koncertom ravnat će latvijski dirigent Mariss Jansons, koji će nakon 2006. godine biti drugi put s Bečanima.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?