spasili joj život

Beč: Mladoj Turkinji presadili po jedno plućno krilo majke i oca

operacija
VL FOTO
23.03.2012.
u 15:09

Transplantacija je stajala oko 200 tisuća eura, a troškove, osim turske države, snose i navijači nogometnog kluba Beşiktaş iz Istanbula

Neobičnom operacijom liječnički tim Opće bolnice u Beču (AKH), na čelu s vrsnim kirurgom Walterom Klepetkom, spasio je život 15-godišnjoj djevojčici iz Turske. Naime, djevojčica Tugce Basar ima teški oblik genetski uvjetovane cistične fibroze (poremećena funkcija žlijezda u bronhalnoj sluznici).

Šanse za preživljavanje bile su joj male s obzirom na to da su joj pluća bila puna guste ljepljive sluzi pa gotovo i da nije mogla više disati, rekao je Klepetka za austrijsku televiziju ORF, obrazlažući zašto su se liječnici odlučili za hitnu transplantaciju pluća.

Neobično je što su donori organa njezini roditelji. U devetosatnoj operaciji izvedenoj prije desetak dana, ocu je odstranjen desni, a majci lijevi dio pluća, koji su odmah potom presađeni njihovoj kćeri. Prema liječničkom biltenu djevojčica je već ustala iz kreveta i hoda, a i roditelji su dobro.

Čelnik liječničkog tima Klepetka smatra da bi se djevojčica mogla, ako postoperativni proces bude u redu, za dva mjeseca vratiti s roditeljima u Tursku i početi normalno živjeti. Otac djevojčice izjavio je prije operacije da želi sa svojom kćeri ići šetati, plivati i uživati kao i svi ostali roditelji i djeca te da im je Beč posljednja nada.

Transplantacija je stajala oko 200 tisuća eura, a troškove, osim turske države, snose i navijači nogometnog kluba Beşiktaş iz Istanbula.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije