KRIZA U BIH

BBC: Međunarodna zajednica u BiH želi centralizirati institucije

BBC
18.05.2011.
u 09:58

Srbi žele zadržati autonomiju, dok međunarodna zajednica i Bošnjaci žele centralizirati institucije i zemlju

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik otkazao je referendum koji je dovodio u pitanje bh. pravosuđe i prisutnost UN-a koji nadgleda institucije u ovoj zemlji, prenio je BBC.

Dodik i kritike

Milorad Dodik je rekao visokoj predstavnici Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton da je zadovoljan njezinim obećanjima o ponovnom proučavanju bh. pravosuđa. Dodik je kritizirao i izaslanika UN-a koji ima moć razriješiti dužnosti bh. dužnosnike. BBC navodi i da je “BiH još uvijek etnički podijeljena”, te podsjeća kako je Daytonskim sporazumom okončan rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine. “Daytonskim sporazumom su utvrđena dva poluautonomna entiteta, Republika Srpska (u kojoj su većina Srbi), te bošnjačko-hrvatska Federacija BiH”, navodi se u tekstu objavljenom na internetskoj stranici BBC-a.

Ukloniti nedostatke

“Mislim da referendum u ovom trenutku nije potreban”, rekao je Dodik. Referendum u RS-u je visoki predstavnik Valentin Inzko ocijenio prijetnjom za Daytonski sporazum. Prema pisanju BBC-a, Srbi žele zadržati autonomiju, dok međunarodna zajednica i Bošnjaci žele centralizirati institucije i zemlju kako bi se ispunili uvjeti za pridruživanje Europskoj uniji.

“Jasno nam je da je ovo početak dijaloga o bh. pravosuđu. Nedostaci u ovim institucijama moraju biti uklonjeni”, rekao je Dodik. Ashton je izjavila da će Europska komisija započeti dijalog o reformi bh. pravosuđa jer je to “nepohodno kako bi BiH nastavila na putu k EU”. Dodiku je rekla kako očekuje da će on održati riječ i odustati od prijetnje referendumom. Dogovor Ashton i Dodika je i dalje tema razgovora u BiH, odnosno što su bili detalji za usuglašavanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?