predsjednički par

Barack Obama i supruga Michelle spavaju odvojeno u Bijeloj kući

obama (1)
Foto: White House Flickr
1/3
12.01.2012.
u 07:20

Knjiga o najmoćnijoj američkoj obitelji, autorice Jodi Kantor, prvog dana prodaje u New Yorku gotovo je rasprodana

Novinarka New York Timesa Jodi Kantor napisala je knjigu jednostavnog ali poticajnog naslova “Obame” kojom je “podigla na noge” predsjednički par, ali i sve djelatnike u Bijeloj kući. U utorak, prvog dana prodaje, zalihe knjiga u New Yorku gotovo su rasprodane, a blagajnica u knjižari Barnes&Noble na 45. ulici i Petoj aveniji novinarki Večernjeg lista je, naplaćujući knjigu, s razočaranjem u glasu komentirala:

– Ništa nisu napravili za ovu zemlju, ne razumijem kako ih nije sram!? Predsjednički izbori u studenome ove godine potvrdit će ili opovrgnuti njezino mišljenje, ali knjiga “Obame” perfidan je udarac predsjedniku i prvoj dami u trenutku kad se punom parom pripremaju za izbornu kampanju i priželjkuju osvajanje drugog mandata.

“Mete” Bijelu kuću

“Michelle Obama bila je u zategnutim odnosima s nekima od glavnih savjetnika u Bijeloj kući, a poznat je i njezin utjecaj na Baracka, kojeg je poticala da zagovara politički osjetljive ciljeve poput zdravstvene zaštite i imigracijske reforme”, napisala je Jodi Kantor, koja nije razgovarala s bračnim parom Obama od 2009. godine, ali je informacije za knjigu crpila iz razgovora s dvjestotinjak osoba od kojih je trideset i troje sadašnjih i bivših predsjednikovih suradnika. Autorica tvrdi da Michelle Obama nije bila zadovoljna Rahmom Emanuelom, bivšim predstojnikom predsjednikova ureda, i Robertom Gibbsom, bivšim glasnogovornikom Bijele kuće.

“Prva je dama lukav politički igrač, šarmantna je, vješta u komunikaciji i motiviranju svog supruga i onih ljudi za koje procjenjuje da su važni za njegov uspjeh. Za Emanuela i Gibbsa govorila je da su uskogrudni i da ne razmišljaju dovoljno strateški. Tražila je od supruga da ih zamijeni kvalitetnijim kadrom i u tome je uspjela. Obama se poslije svojim pomoćnicima opravdavao da njegova supruga smatra da kormilo broda na kojem plove nije pravilno usmjereno”, piše u knjizi.

Slučajno ili ne, na dan objavljivanja kontroverzne knjige “Obame” Bijelu je kuću napustio i William Daley, drugi šef kabineta Baracka Obame koji je prije godinu dana zamijenio Emanuela.

U washingtonskim se kuloarima tvrdi da je Michelle Obama, koja je nekad u Chicagu radila s Daleyjem, bila nezadovoljna njegovim utjecajem u Kongresu te lobiranjem za predsjednikove bitne unutarnje političke projekte.

Iz knjige doznajemo da je prva dama nakon inauguracije pokušala odgoditi preseljenje iz Chicaga u Bijelu kuću jer je željela da njezine kćeri završe školsku godinu u rodnom gradu, ali je nakon upornih savjeta da bi se to u javnosti pogrešno prihvatilo, odustala i upisala djecu u washingtonske škole.

Javnost će sigurno zaintrigirati i činjenica da predsjednik i supruga ne spavaju zajedno, što je, tvrdi Jodi Kantor, pravilo koje se primjenjuje od predsjednika Forda.

Autorica je pokazala i diplomatsko razumijevanje za Obame tvrdeći da su preko noći postali zvijezde i da je trebalo najmanje dvije godine da se priviknu na stil života u Washingtonu i na nove uloge.

Često upada u Ovalni ured

“Naša je kći ponosna što je njezin otac predsjednik koji je likvidirao terorista Osamu bin Ladena”, izgovorila je Michelle držeći zdravicu suprugu na 50. rođendan skrivajući svoje mišljenje iza kćerina imena. Svjesna je svoje uloge jedne od najmoćnijih žena svijeta i često svojom nazočnošću iznenadi posjetitelje u Bijeloj kući, što se uvijek dočekivalo s oduševljenjem, ali kad se nenajavljeno ušeta u Ovalni ured, svima je bilo jasno da problem koji ima ne može pričekati predsjednikov povratak u privatnu rezidenciju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?