Udari krize

Banke zabrinute, građani sve manje uzimaju kredite

Kredit
09.10.2013.
u 09:13

I ove godine banke bilježe pad ukupne financijske aktivnosti, raste i broj loših kredita

Stagnacija u plasmanu kreditnih linija prema pravnim i fizičkim osobama te konstantan rast blokiranih transakcijskih računa glavni su problemi s kojima se komercijalne banke suočavaju, a i dalje će se suočavati, zaključeno je, između ostalog, na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja banaka BiH.

Nema skorog oporavka

Uz zaključak da je nastavljen trend stagnacije uz smanjivanja troškova poslovanja koji su doveli do pozitivnog financijskog rezultata, istaknuto je kako se pad potražnje za kreditima može očekivati i u idućem razdoblju, uz izraženu spremnost bankarskog sektora da kreditnim linijama i drugim izvorima financiranja ipak odgovori svakom zahtjevu tržišta. Izražena je zabrinutost velikim brojem blokiranih transakcijskih računa te će se u tom pravcu zatražiti detaljna analiza osnova blokade kako bi se utvrdila struktura blokiranih računa. Podaci Agencije za bankarstvo Federacije BiH pokazali su da su krediti s 30. lipnjem ove godine iznosili 10,8 milijardi KM i njihov udjel u aktivi je povećan za 1,3 posto i iznosi 72,4 posto. Novčana sredstva su u promatranom razdoblju zabilježila pad od 3,7 posto ili 145 milijuna KM i s 30. lipnjem ove godine iznosila su 3,8 milijardi KM. Njihov udjel u aktivi je smanjen s 26,4 posto na 25,7 posto. “Kreditne obveze banaka u prvoj polovini 2013. godine zabilježile su pad od 111 milijuna KM ili 9,7 posto u odnosu na kraj 2012. godine, tako da su s 30. lipnjem ove godine iznosile 1,03 milijarde KM ili 6,9 posto od ukupnih izvora financiranja”, podaci su Agencije za bankarstvo Federacije BiH, koje opisuju stanje unutar bankarskog sektora ovog bh. entiteta.

Rast loših kredita

Ništa nije bolja financijska situacija u RS-u, čija je Agencija za bankarstvo zabilježila pad kreditne i ukupne financijske aktivnosti banaka u prvoj polovini, s trendom stagnacije i u drugoj polovini ove godine. Veliki problem komercijalnim bankama predstavlja i porast stope loših kredita. Radovan Bajić, predsjednik Udruženja banaka BiH, tvrdi kako je razina nekvalitetnih kredita od 14,85 posto sigurno zabrinjavajuća, ali ne i alarmantna jer je na sličnom stupnju kao u zemljama regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?