FINANCIJE

Bankarskim pogreškama milijuni KM završili na računu UNO-a

banka
VL FOTO
04.06.2011.
u 12:45

Pogreške se događaju u bankama, gdje se pogreškom djelatnika novac uplaćuje na pogrešan račun. Milijuni su u pitanju

U milijunima tranfera novca koji se mjesečno obave u BiH, nerijetko se događa da sredstva završe na pogrešnom računu. Velik broj tih slučajeva se događa Upravi za neizravno oporezivanje. Kako nam je rekao njezin glasnogovornik Ratko Kovačević, nisu nepoznati slučajevi dvostrukoh uplata novca ili pak krive uplate. I dok novac jednim pogrešnim klikom završava na pogrešnom računu, procedura povratka ja ipak kompliciranije.

Upravni postupak

- U tom slučaju se pokreće upravni postupak i mora se dokazati kako je novac pogreškom završio na računu Uprave za neizravno oporezivanje. Do sada nismo imali većih problema po tom pitanju - rekao nam je Kovačević. Ipak, ako je tvrtka kojim slučajem dužna UNO-u, a novac završi upravo na njihovu računu, povrata novca neće biti. - Mi u takvim slučajevima, kojih ima naravno, uplatu smatramo validnom i naplaćujemo svoja potraživanja. Ako slučajno ostane višak novca, onda se on klijentima vraća kroz upravni postupak - pojasnili su nam sugovornici. Tako država slučajno naplati svoja potraživanja, a na godišnjoj razini radi se o milijunima maraka. Kako nam je rekla jedna službenica banke, nedavno je pogreškom na računu UNO-a završilo 200.000 maraka. Novac je pripadao jednoj tvrtki i on neće biti vraćen. - Kada smo otkrili pogrešku, kontaktirali smo Upravu za neizravno oporezivanje gdje nam je rečeno kako novac neće biti vraćen. Nisu nam rekli razloge ovakvog stava. Možemo samo pretpostaviti kako je ta tvrtka imala dugovanja prema državi - rekla nam je naša sugovornica.

Plaćaju i banke

Naravno, tvrtke od banaka traže da im se isplati novac. I dok banke pojedine slučajeve isplaćuju novac iz svojih rezervi, neki predmeti čak završavaju na sudu. Jedini dobitnik u takvim predmetima je država, koja je ni kriva ni dužna, uspjela naplatiti svoja potraživanja. Milijuni maraka su tako završili u državnoj blagajni, a neki bankarski djelatnici su državi napravili veći posao nego pojedini inspektori tijekom cijele svoje karijere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?