SPORAZUMI

"Balkanski" uhidbeni nalog ostvariv tek u EU

josipović, sarajevo (1)
AFP
26.06.2010.
u 11:15

Države bivše Jugoslavije još nemaju povjerenja u pravosuđe ‘susjeda’, a i trebamo biti bliže EU

Hrvatska je protekloga tjedna izmijenila svoj ustav kojim usklađuje zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom te na taj način omogućava izručenje državljana zemljama članicama Europske unije. Slično je određene izmjene poduzela Srbija, no ne omogućava izručenje državljana u članice EU-a, jednako kao niti u zemlje regije. Kao svojevrstan pandan postojećem europskom uhidbenom nalogu, tako hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da je vrijeme da se u regiji postigne slično rješenje i otvori prostor izvjesnog balkanskog uhidbenog naloga.

Naime, Josipović je početkom tjedna najavio da će službeni Zagreb pozvati sve zemlje regije da potpišu sporazume po uzoru na postojeći institut uhidbenog naloga koji vrijedi u EU. Pri tome je Josipović ukazao da se sve zemlje Balkana moraju snažno boriti protiv organiziranog kriminala smatrajući da su kriminalci do sada bili uspješniji u suradnji, nego što su to bile države i njezine institucije. Prema njegovim riječima, to u značajnoj mjeri otežava put u Europsku uniju. Unatoč izmjenama ustava u RH i Srbiji, nemoguće je izručiti državljane bez potpisivanja posebnih bilateralnih sporazuma između država, dok se teško može očekivati sklapanje multilateralnog sporazuma.

Doznaje se da bi Srbija i Hrvatska trebale prve potpisati takav sporazum. Za eventualnu mogućnost izručenja u Bosni i Hercegovini bi trebalo izmijeniti Zakon o kaznenom postupku, objašnjava ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. Smatra da je to nerealno izvesti u ovoj godini jednako kao i postići bilateralne sporazume budući da je ovo izborna godina. “Postoji inicijativa o izručenju za kaznena djela korupcije i kriminala. Ključni je međutim problem nepostojanje povjerenja u pravosuđa susjednih država.

No, kako se zemlje više približavaju Europskoj uniji, usklađuju svoje propise, jednako kao i ovo pitanje. Nezahvalno je stoga prognozirati kada bi se to moglo dogoditi, ali to je nešto o čemu se govori. Hrvatska sada otvara ovo pitanje mogućnosti izručenja državljana i vidjet ćemo hoće li biti raspoloženja da se o tome postigne sporazum”, rekao je Čolak za Večernjak. Čolak ne vjeruje da će se među državama bivše Jugoslavije jednostavno postići sporazum oko izručenja optuženih za ratne zločine. Objasnio je da trenutačno dvije države tek trebaju realizirati sporazum o priznavanja i provedbi kaznenih sankcija koje podrazumijevaju priznavanje presuda i slanje na odsluženje zatvorske kazne. Čolak vjeruje da je međutim moguće da dvije države surađuju oko ustupanja kaznenih predmeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?