Koncert

Autorska večer don Dragana Filipovića

Don Dragan
29.05.2013.
u 10:14

NASTUPAJU Zbor Pro musica, klape: Narenta, Speranza, Drača, Izvor, Trebižat, Signum, Krš, Simfonijski orkestar Mostar...

- U mojih 20 godina Mostara, uz to i koju godinu ratnih zbivanja, svega se toga doživjelo, preživjelo i pretrpjelo. Mnoge događaje sam opisao i zapisao glazbom.

Uvijek uz narod

Kad je moj narod trebao nacionalno uskrsnuti nakon rata, napisao sam oratorij “Drugo uskrsnuće”. Kad je trebao vođu, napisao sam “Mojsija”. Kad sam htio da uzdigne glavu, da ne bude rob, napisao sam “Galiotovu pesan”. Kad sam vidio da su mnogi poubijani, napisao sam “Dona eis requiem – podaj im mir”. Kad su proglasili godinu povratka u BiH, snimili smo nosač zvuka “Zovem te da se vratiš”. Kad sam vidio da smo pogriješili, napisao sam “Miserere nobis – smiluj nam se”. Kad smo ušli u Godinu vjere, napisao sam “Via crucis – za križem”, jer je u križu spas! Sva su ta djela izvedena i ne samo jedanput. Tko može shvatiti neka shvati - riječi su don Dragana Filipovića pred njegovu autorsku večer koja će biti upriličena u četvrtak, 30. svibnja u 20.15 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

No, na autorskoj večeri don Dragan će uz potporu svojih kolega izvoditi malo lakše note, ali s težim tekstom koji je, kao uvijek, vezan uz njega i ljude i događaje oko njega.

Rijedak autor

- Prihvatio sam ovu večer zbog ovih predivnih mladih ljudi s kojima sam počeo raditi prije dvadeset godina. Naravno, mnogi su s godinama i obvezama odlazili, ali su i mnogi dolazili; kontinuitet je zadržan i zato se rodio afirmirani zbor mladih Pro musica, koji je postigao jednu zavidnu razinu i kvalitetu - dodaje don Dragan, koji je rijedak glazbeni autor, možda čak i jedini u povijesti ovog grada, koji je imao svoju autorsku večer. Ova glazbena priča počela je ratne 1993. godine u kripti mostarske katedrale, kad je na probu tamburice, gitare i klavira dolazilo i po četrdeset kandidata. - Hvala svim našim solistima i solisticama koji su nastupili u raznim prigodama, Simfonijskom orkestru Mostar i svima koji su pomogli hoditi ovom našom glazbenom stazom - zaključuje don Dragan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?