SLUŽBEIN PODATCI

Automehaničar u BiH zaradi više od profesora u školi

Automehanicar
Sergej Novosel/VLM
26.10.2010.
u 11:35

Plaće nisu najniže u regiji. Tako su u Srbiji i Rumunjskoj koja je usput i članica Europske unije, plaće i niže nego u BiH

Prošla je cijela godina, a plaće djelatnika u Bosni i Hercegovini nisu su se mijenjale, zapravo otišle su neznatno unatrag. Prema podacima Agencije za statistiku, svakog mjeseca sretnici koji imaju bilo kakvu plaću i sada, kao i prije godinu dana prime oko 800 maraka. Uspoređujući plaće s onima u okruženju, da se zaključiti da ipak i nisu najmanje. Tako su u Srbiji te u Rumunjskoj koja je usput i članica Europske Unije, plaće i niže nego u BiH.

Velike razlike u plaćama

Najveći problem predstavlja činjenica da u BiH postoji velika razlika između plaća. Dok neki imaju plaće jednake onima u zemljama naprednijih zemalja EU-a, većina građana ima plaće ispod svakog ljudskog dostojanstva.

- Tu prosječnu plaću izvlači administracija i državne službe, koje za naše prilike imaju ogromne plaće. Najveći broj bh. građana ima plaću 500 ili 600 maraka, što nije ni izbliza dovoljno za normalan život, istaknuo je predsjednik Udruge potrošača Mensud Lakota. No, ima ih u težoj situaciji od onih koji primaju tako skromne plaće. Tu je u prvom redu velik broj umirovljenika, ali i mnoštvo onih koji ne primaju redovito ili uopće ne primaju plaće. Više od pola milijuna nezaposlenih u BiH opet su u najtežoj situaciji.

Veće plaće administraciji


Za one sretnike koji primaju kakve-takve plaće, visina primanja se bitno razlikuje. Tako se plaće razlikuju po tomu radi li djelatnik u administraciji ili gospodarstvu. Sretnici u administraciji imaju ponekad i dvostruko veće plaće. Primanja ovise i o branši u kojoj su zaposleni. Na osnovi podataka o prosječnim plaćama po branšama, najmanje plaće zarađuju osobe zaposlene u građevinarstvu (517,75 KM), trgovini (560,34 KM), ugostiteljstvu (536,85 KM) i prerađivačkoj industriji (572,24 KM). Ne računajući menadžere te dobro plaćene političare, najbolje plaćeni poslovi u FBiH su iz sektora financija gdje se prosječno zaradi 1.293,94 KM, zatim u sektoru proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, i vodom (1254,79 KM) te u državnoj upravi gdje su zaposleni u prosjeku primaju prosječnu plaću u iznosu od 1.115,71 KM, i to redovito. Kada se u pitanju županije, najveće plaće su u Sarajevskoj (972 KM), zatim HNŽ-u (892 KM), a najmanje u Srednjobosanskoj (651 KM). Plaće u FBiH uvijek su bile tek nešto veće u odnosu na one u RS-u. No, neki opet tvrde da se plaće i ukupna primanja mogu znatno razlikovati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?