globalno zatopljenje

Arktički ocean gubi led 50 posto brže nego što se predviđalo

arktik
AFP/Pixsell
13.08.2012.
u 10:08

Gubitak ledenog pokrivača na Arktiku čak i samo dijelom godine izazvao bi duboke posljedice. Bez bijelog sjaja leda koji odbija sunčevu svijetlost natrag u svemir, to područje će se zagrijavati više nego danas.

Morski led na Arktiku nestaje daleko većom stopom nego što se očekivalo, pokazali su podaci satelita za proučavanje debljine Zemljinog polarnog pokrivača, piše The Raw Story. Preliminarni rezultati sonde Europske svemirske agencije CryoStat-2 pokazuju da je 900 kubičnih kilometara ljetnog ledenog pokrivača nestalo iz Arktičkog oceana protekle godine.

Ova stopa gubitka je 50 posto viša nego što su polarni znanstvenici dosad smatrali, te sugerira da globalno zatopljenje, koje pokreću emisije staklenih plinova, počinje imati veliki utjecaj na to područje. U slijedećih nekoliko godina Arktički ocean mogao bi biti bez leda tijekom ljetnih mjeseci, što bi izazvalo masovnu navalu na iskorištavanje prirodnih bogatstava tog područja. Koristeći instrumente ranijih satelita, znanstvenici su mogli vidjeti da se sve brže smanjuje područje koje je pokrivao led tijekom ljetnih mjeseci na Arktiku. No, nova mjerenja pokazuju da se led istovremeno smanjuje dramatičnom brzinom.

Gubitak ledenog pokrivača na Arktiku čak i samo dijelom godine izazvao bi duboke posljedice. Bez bijelog sjaja leda koji odbija sunčevu svijetlost natrag u svemir, to područje će se zagrijavati više nego danas. Kao rezultat toga temperature oceana će narasti što bi moglo otopiti slojeve metana na dnu oceana koje bi isprarile u atmosferu.Metan je posebno snažan staklenički plin i porast njegove količine u atmosferi će vjerojatno ubrzati globalno zagrijavanje. Topljenjem morskog leda oko obala Grenlanda njegovi ledenjaci će se topiti brže zbog čega će se razina mora povećavati brže nego danas.

CryoSat 2 je prvi satelit na svijetu koji je napravljen specifično za promatranje debljine ledenog pokrivača na moru. Lansiran je na raketi s bajkonurskog kozmodroma u travnju 2010.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?