Islamski svijet

Arapsko proljeće je propalo, počeo je obrnut proces

egipat (1)
REUTERS/PIXSELL
05.07.2013.
u 08:45

Reformatori -
Islamski svijet čeka reformatora. Je li ga dobio u iranskom predsjedniku?

Iako Washington podržava, kako ih je sam nazvao – umjerene islamističke režime na Bliskom istoku (Turska, Egipat), stanovnici tih zemalja počeli su ih odbacivati. Egipat je samo početak. Islamist Mursi pao je ekspresno, nakon samo godinu dana vlasti tijekom koje je unazadio Egipat. Islamistička struja izgubila je od sekularne jer je vojska ustala protiv Muslimanske braće. Počeo je obrnuti proces od Arapskog proljeća – sekularizacija na brzinu islamiziranih društava.

Vojska bi bankrotirala

U Egiptu je vojska ta koja želi sačuvati sekularni poredak jer samo u takvom društvu i ona sama može profitirati. Egipatska vojska, naime, drži 40 posto gospodarstva, a u Mursijevim islamističkim vizijama nigdje nije bilo oporavka ekonomije. A to je za vojsku značilo samo jedno – bankrot. Osim toga, vojska je bila svjesna da je bolje preventivno zaustaviti razmahane islamiste i salafite nego se suočiti s građanskim ratom koji je bio na pragu.

I Mursijev prijatelj Erdogan imao je sličnu krizu koja je za njega završila hepiendom. Naprosto zato što je on puno pametnije mijenjao ustav, oduzimao vojsci ovlasti i posmicao generale kemaliste koji su mu prijetili pučom. No sada bi turska vojska, ponesena događajima u Egiptu, mogla razmisliti o svojoj ulozi koju joj je prije 90 godina namijenio otac nacije Kemal Mustafa Atatürk. Jer narod je i Erdoganu poručio: dosta je te tvoje islamističke ideologije, dosta nam je tebe, hoćemo Atatürkovu Tursku. Turci su pokazali da, kao i Egipćani, ne trpe religijsko nasilje.

Nepodnošljivi zakoni

Najzanimljiviji procesi ipak bi se mogli dogoditi u nepredvidljivom Iranu. U zemlji u kojoj je na predsjedničkim izborima jedini kandidat reformist bio klerik, a protukandidati radikalni civili događa se najimpresivnija promjena: Hassan Rohani, novi predsjednik, najavio je ukidanje cenzure na interentu, deblokadu Facebooka, ukidanje obveze nošenja hidžaba ženama... Iran daje jedan novi zanos cijelom islamskom svijetu. A taj dio svijeta neće dosegnuti pravi ekonomski, kulturni i društveni preporod dok se ne izvuče iz ralja nepodnošljivih religijskih zakona. Dugo je cijeli taj svijet čekao reformatora. Možda ga je dobio u Rohaniju.

>>Profesorica iz Kaira: Sreća je što vojska vidi da Mursi ruši Egipat

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije