Molitva za mir

Apel: Volja je Božja da živimo zajedno u miru

Susret
12.09.2012.
u 09:32

Apel za mir potpisali vjerski poglavari iz BiH i uputili u svijet...

Svjetski mirovni susret “Naša je budućnost živjeti zajedno - religije i kulture u dijalogu” koji se u organizaciji Zajednice sv. Egidija održavao u Sarajevu nastavio je jučer rad nizom panela koji su održani na više lokacija u gradu. Devet panela posvećeno je različitim temama koje tretiraju stanje današnjeg svijeta, položaj i odnose vjerskih zajednica, te mogućnosti izgradnje mira među ljudima i vjerama. “Balkan i Europa”, “Vrijednost života”, “Stanje arapskog proljeća”, “Muslimani i kršćani u dijalogu”, te “Manjine u vremenu globalizacije”, neke su od tema o kojima su razgovarali predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u BiH i svijetu.

Porušeni mostovi

Susret je završen molitvama za mir koje su se održale na nekoliko lokacija u gradu, s različitim vjerskim tradicijama, procesijom mira, te završnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga BiH na kojoj su prezentirani završni referati, te upriličeno čitanje, potpisivanje i izručivanje Apela za mir 2012. Ovaj je događaj u Sarajevu okupio više od stotinu vjerskih poglavara svih vjera i konfesija, te uglednika iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja svijeta, učinivši Sarajevo gradom mira i suživota, te simbolom za Europu i cijeli svijet. Zanimljiv panel održao je kardinal VinkoPuljić. “Svjesni smo kako je rat srušio tolika zdanja, odnio tolike živote, porušio tolike mostove. Zdanja se dosta brzo obnavljaju barem tamo gdje ima dobre volje; mrtve ne možemo vratiti u život, ali možemo poštivati grobove žrtava rata. To bi jako važno bilo ugraditi u javno mnijenje da je svaka žrtva vrijedna poštovanja i da se sa žrtvama ne smijemo manipulirati u političke svrhe. To je temeljno za vraćanje povjerenja. Najteže je liječiti ljudske rane u srcima i međuljudskim odnosima. Kako vratiti povjerenje? Kako uspostaviti pomirenje? Bez uspostave pravednog mira nema praštanja, pomirenja i povjerenja. Potrebno je uspostaviti vladavinu pravednih zakona pred kojima smo svi jednaki. Nosimo poznato iskustvo jednakosti iz bivšeg sustava, gdje je po zakonu bilo jasno da smo svi jednaki, a u praksi je vidljivo koji su jednakiji”, kazao je kardinal Puljić.

Upitna jednakost

Završna ceremonija svjetskog međureligijskog skupa događala se na trgu ispred Doma Oružanih snaga BiH. Profesor Andrea Rocarsdi iz Zajednice svetog Egidija tom prigodom je istaknuo kako se stvorila duboka simpatija između Sarajeva i tko živi duh Asiza. Europa preko svojih visokih instanci je izrazila interes za BiH, kazao je Riccardi. Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak kazao je kako je dosad ovakvih skupova nedostajalo u BiH. Prema njegovim riječima, ovakvi skupovi mogu donijeti pozitivno ozračje, a dobro bi bilo kada bi se i na lokalnim razinama događale i organizirali ovakvi skupovi - kazao je Čolak. Inače, uoči potpisivanja Apela za mir, svi vjerski dostojnici prošli su procesijom kroz gradsku jezgru i stigli na trg ispred zgrade Oružanih snaga BiH. U Apelu za mir navodi se da “mi muškarci i žene različitih religija, skupili smo se u Sarajevu na poziv Zajednice svetog Egidija te vjerskih zajednica iz BiH. Potrebna nam je nova hrabrost pred teškoćama. Volja je Božja da živimo zajedno u miru”, navodi se u Apelu za mir koji su potpisali vjerski poglavari iz BiH i uputili u svijet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?