ZARAZA

ANTRAKS pronađen kod uginule krave u okolici Livna

Uklanjanje lešina krava s pašnjaka u blizini Sunje
Nikola Čutuk/PIXSELL
25.08.2010.
u 07:53

Do sada je antraks potvrđen kod jedne životinje koja je uginula, dok se rezultati ostalih uzoraka uginulih životinja očekuju do kraja ovoga tjedna. Ova vijest izazvala je paniku u cijeloj BiH jer se bakterija vrlo lako prenosi i na ljude

Na području livanjske općine u proteklih nekoliko dana zabilježeno je učestalo ugibanje goveda. Zaključno s utorkom ujutro uginulo ih je devet.

Potvrđen slučaj

Veterinarski fakultet u Sarajevu potvrdio je jedan slučaj antraksa (bedrenice), bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude. Veterinarski inspektori u Upravi za inspekcijske poslove HB županije jučer ujutro su na analizu uputili još tri uzorka krvi uginulih životinja, čije rezultate tek očekuju, a zasad je potvrđeno oboljenje kod jedne životinje, potvrdio nam je Dubravko Kovačević, direktor Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a, kao i to da se inspektori nalaze na terenu. - Oni u suradnji s kolegama veterinarima na svaku dojavu o uginuću odlaze na lice mjesta, no problem je što nisu poznate sve lokacije na kojima se nalaze uginule životinje jer bi one morale biti propisno uklonjene i zakopane, kazala nam je Orjana Semren, županijska veterinarska inspektorica, te dodala: - Probat ćemo doći do informacija jesu li vlasnici tih uginulih životinja u posljednjih nekoliko dana stvarno zakopali svoje uginule životinje ili su ih bacili negdje u neku vrtaču, provaliju, što također nije neobično za ljude ovoga područja - rekla je Semren. Najnovija zoonoza, bolest koja se sa životinja na ljude prenosi izravnim kontaktom ili konzumacijom mesa, odnosno mlijeka zaražene životinje, aktualizirala je stari problem, nepostojanje stočnog groblja na županijskoj, odnosno općinskoj razini.

Izvori infekcije

- Jako je aktualizirala taj problem, jer bedrenica je takva bolest gdje je najvažnija mjera u njenom sprječavanju, u njenom suzbijanju i preventivi, propisno, neškodljivo uklanjanje lešina uginulih životinja. Upravo su nepropisno zbrinute lešine glavni izvor infekcije, i to na dva načina, u smislu održavanja postojećih izvora infekcije, ali i u smislu otvaranja novih žarišta, kazala je inspektorica Semren te dodala da uginule životinje potječu iz sela oko Livanjskog polja. Stoga iz Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a preporučuju vlasnicima životinja s toga područja da ih, ako je to ikako moguće, idućih tjedan dana ostave u štali, te obrate pozornost na promjene njihova zdravstvenog stanja. Već duže u BiH nije zabilježen ovakav slučaj, a mnogi se pitaju je li to posljedica slabih kontrola i lošeg sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?