ULAGANJA

Zbog lošeg parkiranja investitori ne mogu registrirati tvrtku u BiH

Foto: VL FOTO
Zbog lošeg parkiranja investitori ne mogu registrirati tvrtku u BiH
06.03.2011.
u 15:47
Zbog neplaćene kazne od 30 KM za pogrešno parkiranje zaustavljeni milijuni maraka koje bi potencijalni investitori mogli uložiti u BiH
Pogledaj originalni članak

Bez obzira koliko novca želi investirati u bosanskohercegovačko gospodarstvo, strani ili domaći biznismen koji nije platio kaznu za pogrešno parkiranje ne može registrirati tvrtku u Federaciji BiH.

Neplaćena kazna

Iako je drugim propisima vrlo jasno propisano koje je dokumente potrebno imati pri osnivanju poduzeća ili unosu promjena u sudski registar, bh. notari upozoravaju da Zakon o prekršajima FBiH propisuje da mjerodavni sud neće dopustiti registraciju ili promjenu u podacima o poduzeću ako podnositelj zahtjeva ima neplaćenih prekršajnih kazni ili poreznih obveza.

I dok je u slučaju poreznih obveza, pa i gospodarskih prekršaja, logično nametanje ovakve zabrane, ostaje nejasno treba li višemilijunska ulaganja u zemlju zaustaviti zbog neplaćene kazne od 30 KM za pogrešno parkiranje ili nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilu. Prema nekim tumačenjima, zakonodavac je ovdje primarno mislio na gospodarske prekršaje, ali sudovi dosljedno primjenjuju napisano, pa blokiraju registraciju poduzeća i kod neplaćenih kazni za prometne prekršaje. Svi dosadašnji pokušaji bosanskohercegovačkih vlasti da izmjenom propisa olakšaju poslovanje strancima i tako privuku više stranih investicija u zemlju, nisu urodili plodom. Zbog globalne krize, ali i nepovoljnih uvjeta za poslovanje, strana ulaganja u BiH bilježe značajan pad u odnosu na prethodne godine.

U nekoliko navrata su državne i entitetske vlasti najavljivale zakonske korekcije kojima bi bilo olakšano poslovanje domaćim i stranim investitorima. No, umjesto da rade na poboljšanju poslovnog okruženja, smanjenju javne potrošnje i  doprinosa radi rasterećenja poslodavaca, te smanjenju različitih parafiskalnih opterećenja, zakonodavci apsurdnim propisima podmeću klip pod noge i onim najupornijim investitorima.

Zakonska regulativa

Generalno, u BiH se treba korigirati i zakonska regulativa koja je u mnogim segmentima nedorečena. Zbog toga pravosudni djelatnici predlažu izmjene i dopune niza državnih i entitetskih zakona, kao i dopunu klasifikacije djelatnosti zbog problema prilikom upisa djelatnosti u sudski registar, jer ista ne predviđa sve djelatnosti.

Do tada, potencijalnim ulagačima ostaje da paze gdje parkiraju svoja vozila.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.