Policija

Žandari prisežu da će ginuti za Srbiju koje nema bez Kosova

Foto: Reuters/PIXSELL
Žandari prisežu da će ginuti za Srbiju koje nema bez Kosova
30.06.2012.
u 10:37
Željeli smo u duhu Vidovdana prikazati da se vratimo u povijest i sjetimo se starih kosovskih junaka i uopće tog dana kao dana kosovskih junaka i sukladno tome rečeno je pobijedit ćemo ili poginuti.
Pogledaj originalni članak

Srpska Žandarmerija je dobila novu prisegu koja bi bila primjerenija nekoj policijskoj postrojbi s Kosova nego iz Srbije jer Kosovo se u prisegi spominje 12 puta, a Srbija i srpski narod, samo šest puta.
Kada je novinar B92 upitao Žandarmeriju zašto se, praktički, cijela prisega odnosi na obranu Kosova, dobio je odgovor kako se "radi o metaforama u duhu Vidovdana", a autor teksta je Bratislav Dikić, prvi čovjek Žandarmerije!!?
Na novinarski upit što znači "pobijedit ćemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova“, u Žandarmeriji kažu kako ta postrojba MUP-a od ove godine slavi Vidovdan kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u središtu zakletve.

- U pitanju je čista metafora. Željeli smo u duhu Vidovdana prikazati da se vratimo u povijest i sjetimo se starih kosovskih junaka i uopće tog dana kao dana kosovskih junaka i sukladno tome rečeno je pobijedit ćemo ili poginuti. Nikave veze s promjenom vlasti nema ova prisega i simbolika povezivanja Kosova s promjenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvijek bilo važno ovoj postrojbi, od njenog ustroja do danas - kaže Stanica Puzović iz Žandarmerije. Filip Šram, autor dokumentarca "Jedinica" o usponu i padu Jedinice za specijalne operacije, čiji je Žandarmerija nastavljač, drži kako je ovakva pjesma "trapav pokušaj pravljenja zajedništva i solidarnosti".

- Mislim da je to sada aktualni pokazatelj domoljublja, pogotovo u ovom političkom odnosu koji se stvorio u Srbiji. Dakle, mi smo domoljubi, nikad nećemo priznati neovisnost Kosova, držat ćemo se ustavne preambule i istaknuti mitski poetski značaj Kosova - kaže Šram, a Milana Antonijevića, borca za ljudska "to isto zabrinjava osobito kada pogledate da će ova postrojba biti angažirana i u multiancionalnim sredinama, da će ona imati dodira i s drugim narodima, da mora funkcionirati u Srbiji kakva je, da Srbija nije samo Kosovo".
Više od 3 000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, prema nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktički su pod zapovjedništvom jednog čovjeka i njih oko 600 pripadaju specijalnom odredu, koji je po strukturi sličniji vojsci nego policiji, doznaje B92.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
18:17 30.06.2012.

Ovi Srbi skroz naskroz nisu normalni.