SKANDALOZNO

Vlasti zbog novca optužuju logoraše

Foto: VL FOTO
Vlasti zbog novca optužuju logoraše
07.04.2011.
u 09:15
Zabrinuti zbog milijunskih odšteta, traže rješenja kako ih pravno osporiti
Pogledaj originalni članak

Procjenjujući kako će Federaciji BiH biti nanesena milijunska financijska šteta, Federalno pravobraniteljstvo traži od Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata dokumentaciju uz pomoć koje bi osporili tužbe koje je protiv ovog bh. entiteta podignulo oko 40 bivših zatočenika hrvatske nacionalnosti u logorima u Konjicu.

Strahujući od isplate velikih odšteta bivšim logorašima, u dopisu kojim raspolaže Večernjak Federalno pravobraniteljstvo požuruje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata da im dostave rješenja iz lipnja i studenoga 2009. prema kojima su, kako stoji u pismu, “između ostalog poništena uvjerenja o pripadnostima i okolnostima stradavanja izdana većinom 2005. godine od Uprave za obranu Mostar”.

Vlast zabrinjava odšteta

Traženo nam je potrebno, piše u objašnjenju spomenute institucije, kao bitan dokaz u sudskim postupcima, a radi adekvatne i pravodobne zaštite interesa Federacije BiH, posebno iz razloga što se radi o enormno visokim iznosima koji se potražuju tužbama, a koji primjerice iznose u samo ovih 15 tužbi po 12 tužitelja više od sedam milijuna maraka.

Ako niste, piše Federalno pravobraniteljstvo dalje Federalnom ministarstvu branitelja i invalida rata, donijeli spomenuta rješenja i za osobe s popisa iz priloga, molimo vas da nam što žurnije odgovorite hoćete li nastaviti s revizijom uvjerenja Uprave za obranu Mostar i dokada se može očekivati završetak istih za sve osobe koje posjeduju ovakva nezakonita rješenja.

Ovim dopisom Federalno pravobraniteljstvo izravno sugerira da pojedine osobe s popisa nisu uopće bile zatočenici logora Armije BiH u okolici Konjica, nastojeći im na sve moguće načine osporiti rješenja o isplati financijskih naknada za pretrpljene fizičke i duševne boli.

Naši sugovornici ističu kako se radi o nedvosmislenom pokušaju osporavanja njihovih prava koja im pripadaju kao bivšim logorašima.

Politika u pravosuđu

Ispada da će se i onim logorašima koji su dobili pravomoćne presude protiv Federacije BiH pokušati osporiti presuda i poništiti rješenja, a time i sudska odluka prema kojoj se priznaje da su pripadnici Armije BiH imali logore na području općina Konjic i Jablanica. Odvjetnici koji zastupaju oštećene logoraše kolektivno tvrde da se u pravosuđe, barem po ovom pitanju, izravno uplela politika, gdje vlade traže bilo kakve mehanizme kako bi osporile donesena sudska rješenja.

I prošle godine bio je pokušaj da čelnici Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata na sve načine ospore odluke suda u Konjicu, koji je u korist nekolicine hrvatskih logoraša donio prvostupanjsku odluku prema kojoj im Federacija BiH mora isplatiti odštetu za dane koje su proveli u logoru.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.