NOVI PROBLEMI

Vlada RS-a vlast Federacije BiH uništit će preko MMF-a

Foto: Arhiva VL
Vlada RS-a vlast Federacije BiH uništit će preko MMF-a
26.06.2012.
u 09:14
Milorad Dodik umjesto od MMF-a tražit će kredite od ruske Sberbanke
Pogledaj originalni članak

Izjavom da će Vlada Republike Srpske potpisati kreditni aranžman s moćnom ruskom Sberbankom, “jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće doći” predsjednik RS-a Milorad Dodik ozbiljno je u razmišljanje stavio Vladu Federacije BiH koja MMF-ov novac unatoč unutarnjoj političkoj krizi panično treba još tijekom ove godine.

Kredit spašava FBiH

Bez kredita iz MMF-a vlast u Federaciji BiH ne može sanirati proračunske rupe, a niti otplatiti stara zaduženja, ako nastavak kreditnog aranžmana s ovom međunarodnom institucijom ne potvrdi Vlada RS-a, onda Vlada FBiH mora tragati za drugim izvorima novca. Na drugoj strani, Milorad Dodik na povratku s turneje u Rusiji kazao je kako bi dogovor s Sberbankom mogao biti postignut radi prevladavanja postojećeg ekonomskog stanja u RS-u, jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće doći. “Neophodno je naći određena sredstva. Očigledno da priča o aranžmanu s MMF-om neće ići, jer u Federaciji BiH ne postoji spremnost da se ispune uvjeti bez obzira na to što obećavaju”, dodao je Dodik. Prema postojećim pravilima, nastavak prekinute suradnje s MMF-om može potpisati Vijeće ministara BiH uz suglasnost entitetskih vlada. Ako Vlada Republike Srpske bude protiv tog potpisa, a sve da i Vlada FBiH prevlada nastale probleme, ipak ostaje upitno kako će se koristiti kredit MMF-a i kome će ta sredstva biti namijenjena. Ekonomski analitičari procjenjuju da BiH bez MMF-a prijeti da dugovanja i platni deficiti budu veći od razine realnog domaćeg proizvoda, što vodi do ekonomske propasti.

Bez kredita propast

Nedavno je prof. dr. Kadrija Hodžić s Ekonomskog fakulteta Tuzla kazao kako je nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om neminovnost u BiH. S jedne strane, uvodi daljnju fiskalnu disciplinu, za koju vlade na svim razinama očigledno nemaju dovoljno kapaciteta da izvedu, pa preuzimanje obveza od MMF-a pozitivno utječe na unutarnju političku suglasnost. S druge strane, nepotpisivanje stand-by aranžmana bi ugrozilo povjerenje međunarodnih investitora da zemlja može na srednji rok izmiriti svoje obveze, što bi onda podiglo cijene kojima financiramo javni dug i narušilo ionako malo povjerenje investicijske javnosti u BiH, pa bi zemlja definitivno zadugo ostala u recesijskoj zoni. Čeka se odgovor od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH oko inicijative predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o kojoj će, kako je najavio, razgovarati za 20-ak dana s predstavnicima Sberbanke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar alfa1a
alfa1a
12:16 26.06.2012.

PA NRODE JESTELI NORMALNI,,,,,,, BOSNA CE BITI UNISTENA ZA 5 GOD. I BISE REPUBLIKA SRBSKA......

DU
Deleted user
12:31 26.06.2012.

Znaci ipak se nazire kraj BiH. HNS treba sto prije poceti raditi na planovima za razduzenju od BiH. Najopasnije je da docekaju kraj BiH nespremni.