PROSVJED

Vlada duguje svakom policajcu u SB županiji između 7 i 8 tisuća KM

Foto: VL FOTO
Vlada duguje svakom policajcu u SB županiji između 7 i 8 tisuća KM
16.02.2011.
u 09:18
Policajci su najavili tužbe protiv odgovornih koje ne poštuju pravomoćne sudske presude kao i druge zakonske mjere kada su u pitanju prosvjedi
Pogledaj originalni članak

Više od tri stotine policajaca MUP-a SBŽ-a jučer je mirno prosvjedovalo protiv županijske Vlade koja ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, ne plaća noćni ni prekovremeni rad te još uvijek nije implementirala Zakon o plaćama policijskih službenika i namještenika.

Kaznene prijave

Vlada duguje svakom policajcu u SBŽ-u između 7 i 8 tisuća KM. Neke presude su pravomoćne već dvije godine, ali se ne izvršavaju zbog dogovora vlasti i banaka. Pred policajce jučer nisu stali ni ministar MUP-a Seđad Milanović, kao ni županijski premijer SBŽ-a Salko Selman jer zbog jučerašnjeg vjerskog blagdana nisu radili. Policajci su najavili i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba koje ne poštuju pravomoćne sudske presude. Više od 300 policajaca i policijskih službenika točno u deset sati stiglo je jučer pred zgradu Vlade SBŽ-a. Traže samo ono što je Vlada potpisala sa sindikatom MUP-a u kolektivnom ugovoru. Traže i da se provede Zakon o plaćama policijskih službenika i namještenika. - Tražimo samo ono što nam pripada, da za iste ili slične poslove budemo plaćeni kao i policajci u drugim županijama, a ne da imamo dva ili tri puta manje plaće. Iako su upoznati još prije sedam dana da ćemo prosvjedovati, na posao nije došao premijer SBŽ-a Salko Selman koji nam se trebao obratiti jer je on potpisnik kolektivnog ugovora sa sindikatom. Nije došao ni ministar MUP-a Sedžad Milanović. Kažu da je vjerski blagdan pripadnicima islamske vjere, ali što je s Hrvatima koji su u pregovaračkom timu Vlade i sindikata. Nema ni njih, tvrdi Dragan Škulj, predsjednik Sindikata policajaca MUP-a SBŽ-a. -Svaki policajac naše županije potražuje od Vlade otprilike između sedam i osam tisuća maraka. Sve je to vezano za neostvarivanje prava iz Pravilnika o plaćama i Zakona o plaćama policijskih službenika.

Prava policajaca


Policajac ima pravo na noćni rad, prekovremeni rad, rad blagdanima i rad vikendom. Jedan tužba koju smo pokrenuli protiv Vlade je presuđena i ona je pravomoćna. Po toj presudi jedan dio službenika je ostvario pravo, dok 60 posto njih nije ostvarilo svoja prava. Druge dvije tužbe su na sudu. Jedna od te dvije za nekoliko mjeseci bit će pravomoćna, dok je treća u postupku», kaže Slavko Lovrinović, predsjednik Skupštine sidnikata MUP-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.