Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić razgovarao s njemačkim ministrom Schmidtom

Zvizdić razgovarao s njemačkim ministrom Schmidtom
13.07.2016.
u 14:43
Pogledaj originalni članak

 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u  Sarajevu s ministrom poljoprivrede i prehrane SR Njemačke Christianom Schmidtom i upoznao ga s aktualnom situacijom u BiH.

Istaknuo je jasnu opredijeljenost BiH  za ekonomski razvoj i naglasio da je potrebno iskoristiti pozitivan momentum kako bi Bosna i Hercegovina nastavila ubrzaniji i dinamičniji europski put.

Zvizdić je izrazio posebnu zahvalnost njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je prepoznala trud i rezultate koje je ostvarilo Vijeće ministara BiH i  koja se zajedno s Vladom SR Njemačke  u kontinuitetu zalaže da napredak BiH bude prepoznat i vidljiv u Europskoj uniji.

Schmidt je  prenio pozdrave kancelarke Merkel i pohvale za dinamiku reformskog procesa Bosne i Hercegovine. On je rekao da su reformski procesi neophodni i da su to potvrdili i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH i da je pravi trenutak da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi BiH krenula EU putem.

Zvizdić je rekao da su se svi lideri i sve stranke obavezale i opredijelile da podrže europski put Bosne i Hercegovine, ne samo deklarativno, nego konkretno,  bez obzira na težinu procesa koji stoje pred BiH. On je rekao da će potpisivanje SSP-a i dobivanje efikasnog mehanizma koordinacije, a potom i dobivanje pozitivnog mišljenja od strane Vijeća za vanjske poslove Europske unije, biti  najznačajniji korak BiH ka Europskoj uniji u zadnjih dvadeset godina.

- Svjesni smo koliko je važno postići napredak u provedbi reformskog programa i povećati njegovu transformacionu snagu za našu zemlju, kako bi se poboljšao kvalitet života svih građana u BiH - rekao je tijekom razgovora predsjedatelj Vijeća ministara BiH. 

On je zatražio pomoć i podršku od Vlade SR Njemačke u osnivanju fonda koji bi bio namijenjen razvoju investicijskih projekata i unapređenju ekonomije u BiH i koji bi značajno pomogao u kvaliteti nivoa i konkurentnosti proizvoda, aplikacijama ka fondovima  i prilagođavanju novim tržišnim okolnostima. On je rekao da bi fond trebao da radi uz tehničku i stručnu pomoć GIZ-a i Veleposlanstva SR Njemačke u BiH, što se pokazalo korisnim i učinkovitim u prethodnim realiziranim projektima.

Zvizdić i Schmidt su se suglasili da današnji sastanak u Sarajevu treba podstaknuti dalji napredak BiH na putu europskih integracija i da se, bez obzira na teškoće, mora raditi na tome. Suglasni su da je u idućem razdoblju neophodno pronaći mehanizme za pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima kako bi se stabilizirala privreda Bosne i Hercegovine i kako bi se povećao nivo konkurentnosti i kvaliteta proizvoda.

Sastanku su  prisustvovali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, specijalni predstavnik  Europske unije u BiH Lars - Gunnar Wigemark i veleposlanik SR Njemačke u BiH Christian Hellbach, priopćeno je iz VMBiH. 

Schmidt je u Bosnu i Hercegovinu  došao  po nalogu kancelarke Angele Merkel i njegova posjeta BiH je rezultat razgovora članova Predsjedništva BiH u Berlinu i predsjedateljem Vijeća ministara BiH u Parizu s kancelarkom Merkel.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.