dopis United medije

Žurno riješiti problematiku Sport klub kanala

Žurno riješiti problematiku Sport klub kanala
21.04.2017.
u 10:07
Pogledaj originalni članak

Dana 19.4.2017. godine, putem e-maila, zaprimili smo dopis upućen prema Večernjem Iistu, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH. 

Uzimajući u obzir predmet dopisa (Zahtjev za ispravku netočnog izražavanja na tekst „Zatraženo u Mostaru: Sport Klub bit će dostupan svima jli zabranjen kod svih operatera", objavljen 14.4.2017. godine), te sve navedeno i zatraženo u dopisu, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar smatra za poslovnu obvezu reagirati po predmetnom dopisu. 

Prije svega, smatramo kako objavljeni tekst u Večernjem listu „Zatraženo u Mostaru: Sport Klub bit će dostupan svima ili zabranjen kod svih operatera", ne sadrži neistine i nije utemeljen na „navodnom" 
sastanku predstavnika JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar s predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije BiH. 

Savjetodavnom sastanku, koji je organizirala Regulatorna agencije za komunikacije BiH, 13.4.2017. u 11 sati, u hotelu Mostar, na adresi Kneza Domagoja, Mostar, izmedu ostalih nositelja dozvola Regulatorne agencije i predstavnika medija, prisustvovali su i predstavnici JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar. Na tom sastanku predstavnik JP HT Mostar ukazao je na višegodišnje probleme nezakonitog poslovanja i funkcioniranja na tržištu elektroničkih komunikacija Bosne i Hercegovine. 

Kao jedan od gorućih problema nezakonitog poslovanja, predstavljen je problem nepoštivanja zakonskih propisa i nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, te je ukazano na konkretan primjer kršenja Zakona o konkurenciji i nepoštivanja Rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, od strane vlasnika prava emitiranja Sport Klub TV kanala. 

Ovaj problem nije samo problem poslovanja operatera, nego i problem krajnjih korisnika usluga, problem zakonitosti tržišta i društva u cjelini, te ga je, kao takav, vjerojatno prepoznalo i Uredništvo Večernjeg lista pa je izdvojen kao značajan novinski članak. 

Znači, u objavljenom tekstu Večernjeg lista nije bilo neistina i nije bilo „navodnog" sastanaka, nego je održan sastanak kojemu je nazočilo više sudionika. 

I po ostalim navodima dopisa United Media, možemo i moramo iskazati sljedeće: 

- Nadležnost za tumačenje i odredenje zakonitosti/nezakonitosti na tržištu imaju relevantna državna tijela. U konkretnom slučaju emitiranja Sport Klub TV kanala, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine svojim je

Rješenjima utvrdilo kršenja Zakona o konkurenciji, iz razloga što je United Media Distribution SRL zlorabila dominanti položaj. 

Navod kako pored grupacije Telemach i operater Telekom Republike Srpske od nedavno reemitira Sport Klub TV kanale je točan, ali to ni u kojoj mjeri ne umanjuje veliki problem tržišta. 

- Iskazani stavovi predstavnika Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar, a ni tekst Večernjeg lista, ne tvrdi da postoji kršenje propisa Regulatorne agencije za komunikacije od strane United Media S.a.r.l.. 
Od Regulatorne agencije je zatraženo, da sukladno odredbama Pravila 79/2016 o dozvolama za distribuciju audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, naloži prekid distribucije TV kanala Sport Kluba, obzirom na očigledno kršenje Zakona i nepoštivanja Rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, a vjerujući kako će takva mjera doprinijeti ubrzanju rješavanja problema nemogućnosti gledanja Sport Klub kanala i ispravnom reguliranju tržišta. 
Pozivanje da se Rješenja Konkurencijskog vijeća odnose na ranije vlasnike prava emitiranja Sport Klub TV kanala, a ne na United Media S.a.r.I., smatramo neprimjerenim te očekujemo i tražimo od nadležnih institucija da se to i službenoprovjeri i utvrdi. JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, kao i većina drugih operatera na tržištu, svjesna je vrijednosti i nezamjenjivosti sadržaja Sport Klub TV kanala, te nastoji takav sadržaj omogućiti krajnjim korisnicima usluga. 

Nije istina da je JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar prekinulo pregovore, te i ovim putem potvrclujemo da smo iznimno zainteresirani za sklapanje Ugovora i omogućavanje reemitiranja sadržaja Sport Klub TV kanala. Očekujemo da United Media ponudi uvjete, koji su tržišno, poslovno i tehnički prihvatljivi, te sukladni Zakonu o konkurenciji i Rješenjima Konkurencijskog vijeća BiH. 

Ovakvo iznošenje stavova ne smatramo „klevetničkim navodima", nego legalnim i poslovnim nastojanjima za reguliranje tržišta, a s ciljem omogućavanja kvalitetne i potpune usluge krajnjim korisnicima usluga. 
JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, smatra kako je neophodno uložiti dodatne napore na reguliranju stanja na tržištu po pitanju problematike reemitiranja sadržaja Sport Klub TV kanala. To je poslovni interes JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, to je interes krajnjih korisnika usluga, pravo i obveza informiranja javnosti o problemu, te nadležnost i obveza Regulatorne agencije za komunikacije BiH. 

Kao što smo iskazali i na sastanku s predstavnicima Regulatorne agencije BiH, i ovim putem predlažemo poduzimanje konkretnih koraka na rješavanju problema reemitiranja sadržaja Sport Klub TV kanala. Na raspolaganju smo da na sastancima s predstavnicima United Media, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Konkurencijskim vijećem BiH, predstavnicima medija i svih ostalih zainteresiranih, sagledamo stanje, iznesemo činjenice, te u interesu krajnjih korisnika, sukladno zakonskim i poslovnim mogućnostima, dogovorimo poštene, jednake, nediskriminativne uvjete za sve operatere i za sve krajnje korisnike na tržištu. 

Objava u Večernjem listu i ostalim medijima, o tome da je postignut dogovor ili rješenje po kojem je svima zainteresiranim krajnjim korisnicima na tržištu omogućeno praćenje sadržaja Sport Klub kanala, bila bi poželjnija od polemike i objava „netočnog" izražavanja. 

Ipak, ukoliko Večernji list ima namjeru objaviti dopis United Medie, uvažavajući potrebu potpunog informiranja javnosti, smatramo neophodnim da se objavi i ovaj dopis JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar. 
Nadamo se razumijevanju i uvažavanju prethodno navedenog te spremnosti za rješenje problema reemitiranja sadržaja Sport Klub TV kanala. 

S poštovanjem, 

Odjel za korpol'ativne kotpunikacije JP HT d.d. Mostar 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.