Zastupnica u europskom parlamentu

Zovko: Međugeneracijska solidarnost ključ je uspješnog napretka našeg društva

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Zovko: Međugeneracijska solidarnost ključ je uspješnog napretka našeg društva
06.07.2021.
u 14:56
Pogledaj originalni članak

Na ovomjesečnoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana je rasprava o mogućnostima i izazovima povezanima s politikom starenja europskog kontinenta i njegova stanovništva. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je sadržaj izvješća o kojem će se glasovati u srijedu, naglasivši kako je nužno odgovoriti na demografske izazove i pojačati međugeneracijsku solidarnost:

„Europski kontinent je sve stariji, životni vijek građana se produžio, a demografski proces starenja našeg stanovništva je u ubrzanoj i uzlaznoj putanji. Moramo odgovoriti na demografske izazove, a za uspješno napredovanje cjelokupnog društva nužno je poboljšati životne uvjete pripadnika starije životne dobi i omogućiti im dostojanstveno starenje, potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, kontinuirano jačanje međugeneracijske solidarnosti i sveobuhvatniju mirovinsku politiku“ – istaknula je Zovko.

Zovko je dodala kako je za rješavanje demografskih izazova u ruralnim područjima izuzetno važno potaknuti gospodarski razvoj uz pomoć strukturnih i investicijskih fondova Unije, u sinergiji s drugim europskim fondovima. Pored toga, upozorila je i na nužnost zaustavljanja diskriminacije i društvenog isključivanja pripadnika starije životne dobi:

„Pandemija koronavirusa je iznova naglasila koliko je bitna društvena uključenost svih stanovnika, osobito starijih osoba te koliko je važno smanjiti digitalni jaz i omogućiti im pristup digitalnoj komunikaciji. Moramo zaustaviti diskriminaciju i nastaviti brigu o našim starijim građanima, nitko ne smije ostati prepušten sam sebi“- zaključila je Zovko.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.