Eurozastupnica

Zovko: IPA III je angažman na visokoj razini za potporu europskom putu država zapadnog Balkana

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Zovko: IPA III je angažman na visokoj razini za potporu europskom putu država zapadnog Balkana
15.09.2021.
u 08:21
Pogledaj originalni članak

Zastupnici u Europskom parlamentu održali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravu o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III), uoči njegovog konačnog usvajanja. Novi financijski instrument glavni je alat u europskoj politici proširenja za financiranje reformi u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za pristupanje  Europskoj uniji.

"Usvajanje i potpisivanje nove uredbe o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III) jasna je potvrda podrške EU-a europskim integracijama naših partnera u jugoistočnoj Europi", naglasila je suizvjestiteljica za IPA III Željana Zovko, koja je sudjelovala u međuinstitucijskim pregovorima o novoj uredbi. Dodala je da IPA III nudi povijesni proračun od više od 14 milijardi eura za sljedećih sedam godina, a dodatnih 20 milijardi eura ulaganja može se očekivati kroz potporu jamstvenog programa za zapadni Balkan. Zovko je objasnila da nove značajke uredbe imaju za cilj poboljšati učinkovitost financiranja, poput pristupa zasnovanog na učinku i raspodjele sredstava putem tematskih prozora te je istaknula povećanu ulogu Europskog parlamenta u pregledu i programiranju financijskih sredstava.

“Usvajanjem IPA-e III, Europska unija je učinila svoju zadaću. Spremni smo za suradnju sa zapadnim Balkanom i Turskom. Lopta je sada na terenu nadležnih tijela država korisnica. Moraju pokazati spremnost i hrabrost za rad na potrebnim reformama te za poštivanje kopenhaških kriterija i europskih standarda i vrijednosti”, poručila je Zovko. Dodala je kako bi čelnici u partnerskim državama trebali shvatiti da napredak u njihovom reformskom planu počinje stabilizacijom unutarnjeg stanja u njihovoj zemlji i pronalaženjem rješenja za neriješene probleme. Zovko je tu spomenula potrebu donošenja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini te se osvrnula na porast tenzija u Crnoj Gori, a koje su prije dva tjedna rezultirale nasilnim prosvjedima vezanima za slobodu vjeroispovijesti. "To su ozbiljni problemi koji mogu oteti postupak integracije", upozorila je Zovko. “Druge države vide snažan pad poštivanja ljudskih prava i provedbe vladavine prava. Ne bismo smjeli dopustiti financijsku potporu zemljama koje tvrde da su europski nastrojene, ali koriste sredstva u druge svrhe. IPA III sadrži jasne uvjete, uključujući mogućnost obustave pomoći u slučaju ozbiljnog političkog i demokratskog nazadovanja”, dodala je.

Nadalje, Zovko se osvrnula na naučene lekcije koje su u tijeku s politikama EU-a prema Afganistanu u posljednjih 20 godina. “Na sreću, zahvaljujući svom procesu transformacije koji je započeo 1999. godine, zapadni Balkan i dalje polaže velike nade u europske integracije. Ali, kao što sam jednom rekla, regija je tobogan i sve se može promijeniti ako i ovdje ne primijenimo naučene lekcije. Što je pošlo po zlu? Što možemo poboljšati? Kako možemo pomoći ljudima da riješe neriješena pitanja? ”

Zovko smatra da je nužno spriječiti turbulencije koje bi mogle imati prelijevajući učinak na građane Europske unije, kao i na naš mir i sigurnost. „IPA III je alat, ali što je još važnije, to je angažman na visokoj razini za potporu europskom putu država zapadnog Balkana“, zaključila je Zovko i pozvala vlasti u državama korisnicama da iskoriste ovaj novi pozitivni zamah za pripremu ambicioznih nacionalnih strategija te da poboljšanjem vlastitih napora u reformama za pridruživanje unaprijede svoju suradnju s Europskom unijom.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.