zastupnica u Europskom parlamentu

Zovko: Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom

Zovko: Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom
22.06.2022.
u 20:46
Hrvatski narod je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta, navodi Zovko
Pogledaj originalni članak

"Potpora proširenju Europske unije bitno se promijenila nakon početka rata u Ukrajini, potvrdila je u Dnevniku HTV-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. 

"Vlada velika solidarnost i potpora kandidaturi Ukrajine budući da ona prolazi svoje najteže razdoblje. S takvim je ratom bila suočena i Hrvatska, kad joj je negirano postojanje", pojasnila je.

Odgovarajući na pitanje o zemljama koje su već dugo u tzv. 'europskoj čekaonici' i bi li Bosna i Hercegovina mogla dobiti ubrzanog pristupa Uniji kazala je kako je hrvatski premijer jasno rekao da Hrvatska bila i ostala snažno uz BiH, ali uz jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

"Hrvatski narod je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta. Tako je premijer još jednom snažno podcrtao kako u BiH treba doći do promjene izbornog zakona koji je nepravedan prema hrvatskome narodu u BiH i da Hrvatska s delegacijom HDZ-a stoji iza kandidature BiH u Uniji. Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom", kazala je Zovko.

Zastupnici lijevog spektra nameću nerealne situacije - jugoslavizacija

Dodala je kako su europski zastupnici upoznati sa sigurnosnim pitanjima vezano za BiH koja je u Bruxellesu došla na temu vezano za moguće prelijevanje sukoba i štetnog utjecaja na BiH.

- Zastupnici pučana su od početka podržavali BiH na temelju Daytonsko-pariškog sporazuma. Podržali su i izglasali put BiH, a to je put federalizma i jednakopravnosti. U zadnjih nekoliko godina imamo novih pojava. Zastupnici lijevog spektra više su zainteresirani za 'gradnju drugih društava na zapadnom Balkanu', ali nisu dovoljno upoznati sa situacijom. Pokušavaju nametnuti situacije bivšeg 'jugoslavenskog modela'. Takve situacije su nerealne i ne idu konstruktivnom rješenju, dodala je Zovko prozvavši pritom Socijaliste i Zelene.  

Naglasila je kako se pučani bore za srednji put BiH - europsko rješenje koje će stabilizirati zapadni Balkan. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Habuhabuhabu
08:02 23.06.2022.

Hrvati povezuju BiH sa Evropom, a milioni BiH građana koji žive i rade u Evropi povezuju BiH sa Marsom, Jupiterom, možda nekom neotkrivenom planetom.