više vrsta

Znate li zašto neka jaja imaju žumanjke različitih nijansi?

Foto: 123rf
Znate li zašto neka jaja imaju žumanjke različitih nijansi?
12.04.2019.
u 21:36
Pogledaj originalni članak

Boja žumanjka može varirati od blijedo žute do duboko narančaste. Ljuske od jaja mogu doći u raznim bojama (najčešće žućkasta, smeđa, bež ili bijela) i nijansama, a s njima i žumanjci u samom jajetu. 

Svi smo vidjeli blijedo žute žumanjke pronađene u kutijama jaja kupljenih u trgovini, a vjerojatno ste primijetili da žumanjci jaja kupljenih na tržnici znaju biti jarke narančaste boje. U svakom slučaju, oba žumanjka su zdrava i čine ukusan i zdravi doručak. 

Tajna boje žumanjaka

Boja i nijansa vašeg žumanjaka nema nikakve veze s vrstom kokoši - iako to može utjecati na boju ljuske. Nijansa žumanjka u potpunosti je određena hranom kojom se kokoši hrane. 

Kokoši koje dobivaju hranu punu žuto-narančastih pigmenata polažu jaja s tamnijim žumanjcima. U hrani za piliće nisu dopuštene umjetna bojila, ali neki poljoprivrednici dodaju latice nevena kako bi žumanjak bio jače narančaste boje. Crvenkasti žumanjci nastaju kad se kokošima u prehranu dodaje crvena paprika.

Što boja žumanjka znači za vaše zdravlje

Znači li tamniji žumanjak veću hranjivost? U biti, ne. Blijedožuti žumanjak i duboko narančasto-zlatni žumanjak imaju istu količinu proteina i masti, iako tamniji žumanjak može značiti više vitamina i manje kolesterola. Ali, tu je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo kolika je točno razlika, piše Reader's Digest.

Krvava točka u žumanjku

Mnogi ljudi su u zabludi jer su uvjereni kako krvava mrlja u žumanjku pokazuje da je jaje oplođeno. Ali, nije tako. To se ponekad pojavljuje u jajetu zato što je došlo do pucanja kapilare u jajniku nesilice. Hoće li se to dogoditi ovisi o starosti kokoši i vrsti hrane koju jede, ali to nikako ne znači da to jaje nije dobro za jelo, tvrde stručnjaci, prenosi 24sata.hr. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.