nekoliko savjeta

Znate li “odakle krenuti” ako hodanjem želite skinuti kilograme?

Znate li “odakle krenuti” ako hodanjem želite skinuti kilograme?
14.01.2020.
u 16:54
Pogledaj originalni članak

Nova godina je prošla i želite početi raditi na sebi. Za to vam ne treba pretplata u skupoj teretani, dovoljne su noge i malo volje. Jedan od dokazano najjačih načina za gubitak kilograma je besplatan – hodanje! Po nekim istraživanjima hodanjem možete izgubiti više kilograma nego trčanjem, a i manje su šanse da ćete se ozlijediti, piše Index.hr. 

Zašto je hodanje toliko dobro za vas?

Hodanjem ćete doslovno transformirati svoje tijelo i um. Postoji puno različitih istraživanja koja su se bavila povezivanjem zdravlja i hodanja i pronađeno je nekoliko vrlo važnih načina na koji hodanje pomaže vašem tijelu. Primjerice, dva sata hodanja tjedno smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, a već i kod šetnji od 20 minuta dnevno dokazano je da smanjuju simptome depresije.

Naravno, hodanje vam jača i muskulaturu i kosti. Što ste mobilniji sada, mobilniji ćete biti i u starosti. Hodanje, vožnja biciklom pa i trčanje smanjuju rizik od kasnijeg loma kukova. Ono što također nikako ne možemo zanemariti je zdravlje srca. U velikom istraživanju koje je provedeno prije nekoliko godina, na uzorku od 89 tisuća žena, dokazano je da su one žene koje su hodale ubrzano dva do tri puta tjedno po 40 minuta imale 38 posto manji rizik od problema sa srcem nakon menopauze nego žene koje nisu hodale uopće ili su hodale manje.

Što biste sve trebali napraviti prije nego što krenete s hodanjem?

Posavjetujte se s liječnikom

Ako dugo niste vježbali, pametno je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom oko mogućih komplikacija i stvari na koje biste trebali pripaziti. Kad počnete s treninzima, krenite polakše i u slučaju da vam se pojavi bol u prsima, oštra probadajuća bol u rukama i vratu ili jake glavobolje, prestanite odmah i pregledajte se.

Investirajte u kvalitetnu obuću

Pokušajte pronaći specijalizirane dućane za sportsku obuću koji će vam prvo odrediti način hodanja pa potom preporučiti tenisice za vaše stopalo. Kupovanje markirane obuće ne jamči sigurnost pri aktivnosti – najvažnije je kako vam se stopalo osjeća u obući.

Kupite odjeću koja brzo upija znoj

Hodanje od vas ne zahtijeva posebnu i skupu odjeću, ali možda bi bilo pametno da investirate u nekoliko komada koji brzo upijaju znoj i koji su rastezljivi. To će vam pomoći u ugodnijem treningu i potencijalno spriječiti prehladu. Ako na trening krećete po hladnijem vremenu, odjenite više slojeva odjeće.

Imajte na umu da hodanje nije samo vježba za vaše noge. Pravilnim držanjem i povremenim stiskanjem trbušnih mišića hodanje također možete pretvoriti u vježbu za gornji dio tijela. Počnite s nekoliko treninga tjedno (ali ne svaki dan) i ubrzo ćete vidjeti pozitivne rezultate. U slučaju da vam se to čini prejednostavnim, možete se probati i dodatno opteretiti utezima da biste pojačali težinu. Budite pažljivi da se ne ozlijedite. I naravno, uvijek se pravilno zagrijte i istegnite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.