Nastavlja se plinski rat oko BiH

Zbog Energoinvesta i Džindića BiH 
klizi pod ruski utjecaj i ovisnost o plinu

Zbog Energoinvesta i Džindića BiH 
klizi pod ruski utjecaj i ovisnost o plinu
02.04.2021.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Nije još sve rečeno oko plinskoga rata koji se vodi za BiH jer će puno toga biti jasnije danas nakon sastanka koji će predstavnici Vlade Federacije BiH održati s vodstvima kompanija Energoinvest, odnosno BH-Gasa, koji u javnosti nastupaju s posve suprotstavljenim stajalištima. U cijeloj se priči kao proruski igrač, uz Energoinvest, pojavio ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić koji, nažalost, podržava potpuni ulazak BiH u zagrljaj ruskoga utjecaja posredstvom tursko-ruskog plinskog toka naspram jasnih stajališta, napose SAD-a, kako se radi o štetnom potezu zbog kojega BiH može snositi sankcije, piše Večernji list BiH.

Pristali na ucjenu Gazproma

Za sada se jedino BiH upecala u rusku mrežu, i to zahvaljujući Energoinvestu, ali i ugrozila vjerojatno jedan od najvažnijih poslijeratnih projekata - Južnu plinsku interkonekciju, koja BiH sa strane Republike Hrvatske potpuno otvara prostor za diversifikaciju. No ulaskom u Turski tok vrlo teško BiH može dobiti kredite kako bi financirala ovaj projekt s južne strane, što je očito i cilj Energoinvestova poteza. Energoinvest d.d. Sarajevo izvršio je upad u plinski sustav i mimo utvrđenih procedura pokušava nabavu plina preusmjeriti na Turski tok. BH-Gas je, sukladno odluci Vlade FBiH o Beregovu, na granici Ukrajine i Mađarske, kao primopredajnom mjestu, osigurao i dobio potvrde operatora na transportnom putu od Beregova i time omogućio neometan transport plina. Ono što treba znati jest da Energoinvest, koji nastupa kao ruski igrač, svojim jednostranim potezima dovodi u pitanje sve razvojne projekte koje vodi BH-Gas jer se prelaskom na Turski tok stvara veća ovisnost o ruskom plinu.

Zašto Energoinvest ovo radi, nije jasno, ali sada već postoji sumnja da ova kompanija želi po svaku cijenu zadržati ugovor s Gazpromom i onemogućiti diversifikaciju izvora opskrbe i taj svoj monopol zacementirati za iduće godine. Primopredajno mjesto Beregovo radi za sve kupce Gazproma, a samo Energoinvest uvjerava javnost da je nemoguće primati plin na tom mjestu. Ako može za ostale korisnike u regiji, postavlja se pitanje što sprječava Energoivest da osigura to primopredajno mjesto i zaštiti FBiH od plaćanja raskidne klauzule s mađarskom stranom u visini od 23 milijuna dolara. Vlada FBiH donijela je jednoglasnu odluku da Beregovo ostaje primopredajno mjesto i time jamčila isporučitelju plina da FBiH neće do 2023. godine mijenjati to primopredajno mjesto. Aneks ugovora o isporuci plina za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je unatoč jasnom upozorenju Veleposlanstva SAD-a kako bi to moglo dovesti do sankcija jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije europsku stabilnost i učini kontinent potpuno ovisnim o ruskom plinu.

Upozorenje SAD-a

Andy Allen, savjetnik za ekonomska pitanja u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, informirao je u ožujku Nijaza Čardakliju, šefa Odjela za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Washingtonu kani poduzeti kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uvjetovanja Europe. 
- Allen je izvijestio kako će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionirani svi pojedinci, tvrtke i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili financija) uključene u provedbu projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok - stoji u zabilješci s ovog sastanka koju je načinio Čardaklija i čija je preslika objavljena. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PP
ppp
14:44 03.04.2021.

Sav plin u Europi dolazi iz Rusije,sjeverni tok,juzni tok,ukrajina... Kakav utjecaj dragi Zorane,o čemu pričaš??