Nastavlja se plinski rat oko BiH

Zbog Energoinvesta i Džindića BiH 
klizi pod ruski utjecaj i ovisnost o plinu

02.04.2021.
u 16:45

Nije još sve rečeno oko plinskoga rata koji se vodi za BiH jer će puno toga biti jasnije danas nakon sastanka koji će predstavnici Vlade Federacije BiH održati s vodstvima kompanija Energoinvest, odnosno BH-Gasa, koji u javnosti nastupaju s posve suprotstavljenim stajalištima. U cijeloj se priči kao proruski igrač, uz Energoinvest, pojavio ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić koji, nažalost, podržava potpuni ulazak BiH u zagrljaj ruskoga utjecaja posredstvom tursko-ruskog plinskog toka naspram jasnih stajališta, napose SAD-a, kako se radi o štetnom potezu zbog kojega BiH može snositi sankcije, piše Večernji list BiH.

Pristali na ucjenu Gazproma

Za sada se jedino BiH upecala u rusku mrežu, i to zahvaljujući Energoinvestu, ali i ugrozila vjerojatno jedan od najvažnijih poslijeratnih projekata - Južnu plinsku interkonekciju, koja BiH sa strane Republike Hrvatske potpuno otvara prostor za diversifikaciju. No ulaskom u Turski tok vrlo teško BiH može dobiti kredite kako bi financirala ovaj projekt s južne strane, što je očito i cilj Energoinvestova poteza. Energoinvest d.d. Sarajevo izvršio je upad u plinski sustav i mimo utvrđenih procedura pokušava nabavu plina preusmjeriti na Turski tok. BH-Gas je, sukladno odluci Vlade FBiH o Beregovu, na granici Ukrajine i Mađarske, kao primopredajnom mjestu, osigurao i dobio potvrde operatora na transportnom putu od Beregova i time omogućio neometan transport plina. Ono što treba znati jest da Energoinvest, koji nastupa kao ruski igrač, svojim jednostranim potezima dovodi u pitanje sve razvojne projekte koje vodi BH-Gas jer se prelaskom na Turski tok stvara veća ovisnost o ruskom plinu.

Zašto Energoinvest ovo radi, nije jasno, ali sada već postoji sumnja da ova kompanija želi po svaku cijenu zadržati ugovor s Gazpromom i onemogućiti diversifikaciju izvora opskrbe i taj svoj monopol zacementirati za iduće godine. Primopredajno mjesto Beregovo radi za sve kupce Gazproma, a samo Energoinvest uvjerava javnost da je nemoguće primati plin na tom mjestu. Ako može za ostale korisnike u regiji, postavlja se pitanje što sprječava Energoivest da osigura to primopredajno mjesto i zaštiti FBiH od plaćanja raskidne klauzule s mađarskom stranom u visini od 23 milijuna dolara. Vlada FBiH donijela je jednoglasnu odluku da Beregovo ostaje primopredajno mjesto i time jamčila isporučitelju plina da FBiH neće do 2023. godine mijenjati to primopredajno mjesto. Aneks ugovora o isporuci plina za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je unatoč jasnom upozorenju Veleposlanstva SAD-a kako bi to moglo dovesti do sankcija jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije europsku stabilnost i učini kontinent potpuno ovisnim o ruskom plinu.

Upozorenje SAD-a

Andy Allen, savjetnik za ekonomska pitanja u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, informirao je u ožujku Nijaza Čardakliju, šefa Odjela za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Washingtonu kani poduzeti kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uvjetovanja Europe. 
- Allen je izvijestio kako će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionirani svi pojedinci, tvrtke i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili financija) uključene u provedbu projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok - stoji u zabilješci s ovog sastanka koju je načinio Čardaklija i čija je preslika objavljena. •

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
14:44 03.04.2021.

Sav plin u Europi dolazi iz Rusije,sjeverni tok,juzni tok,ukrajina... Kakav utjecaj dragi Zorane,o čemu pričaš??

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije