Analiza rada javnih komunalnih poduzeća s prostora FBiH u razdoblju pandemije

Zbog COVID-a smanjena naplata komunalnih usluga

Zbog COVID-a smanjena naplata komunalnih usluga
20.01.2022.
u 16:04
Pogledaj originalni članak

Osjetno manji priljev prihoda zbog povremenog zatvaranja pravnih subjekata, manja potrošnja vode, manje prikupljenoga otpada, a zbog ograničenosti u kretanju stanovništva slabija prodaja na tržnicama, smanjeno korištenje parkirališnih prostora - samo su neke od negativnosti s kojima su se u posljednje dvije godine nakon pojave koronavirusa suočila javna komunalna poduzeća na prostoru Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Izvršavanje obveza

U analizi koju su o radu komunalnih poduzeća napravili u Udruzi komunalnoga gospodarstva ističe se kako je zbog COVID-a osjetno bio smanjen postotak naplate komunalnih usluga tijekom ograničenog kretanja stanovništva, ali i zbog nižih financijskih primanja stanovništva. Također su smanjeni prihodi po osnovi proširenja obuhvata i broja korisnika vodnih usluga te usluga odlaganja komunalnog otpada. Smanjeni su prihodi po osnovi grantova koje daju županije, kao i Federacija BiH. - U prosjeku je stupanj naplate iznosio 86,78 (2019.), 88,19 (2020.), 88,72 (2021.). Dakle, stupanj naplate je na istoj ili sličnoj razini u posljednje tri godine, ali druga činjenica koja nam je poznata iz analize je negativna posljedica, a to je da je fakturirani iznos u 2020. znatno manji nego u 2019. godini. Također, u 2021. bilježimo smanjene prihode po istoj osnovi. Došlo je do povećanja cijena usluga u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost, rezultati po tom pitanju očekivano su takvi, a imaju višestruke negativne implikacije na poslovanje i egzistenciju komunalnih poduzeća, ali i kvalitetu usluga koje pružaju. Po izbijanju pandemije koronavirusa iz Udruge komunalnoga gospodarstva Federacije BiH jasno su upozorili da, ako ne bude konkretne financijske potpore osnivača - općina i gradova, ali i županijskih te federalnih institucija, javna komunalna poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine mogla bi prestati s pružanjem usluga poput odvoza otpada, opskrbe vodom... Kriza koja je prouzročena pandemijom koronavirusa dovela je do stanja da sva komunalna poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, kako se ističe u izvješću Udruge oko koje su ta poduzeća okupljena, “imaju velikih poteškoća s izvršavanjem obveza prema dobavljačima, osobito s plaćanjem računa za električnu energiju, pogonsko gorivo, troškove odlaganje otpada, nabavu ugljena, plina...” U izvješću se ističe kako trenutačni financijski pokazatelji poslovanja komunalnih poduzeća u Federaciji BiH upućuju na poremećenu likvidnost poslovanja komunalnih poduzeća, povećanje gubitaka u poslovanju, smanjen stupanj naplate usluga. Kako je zaključeno, riječ je o milijunskim gubicima, a konačne brojke bit će poznate naknadno. Iako su uime Udruge javna komunalna poduzeća uputila niz zahtjeva i urgencija za pomoć u vrijeme pandemije COVID-19, osnivači, odnosno vlasti nisu imale sluha odazvati se te na neki način pomoći.

Financijska šteta

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u usvojenom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ni u jednoj stavci nije predvidjela financijska sredstva za pomoć javnim komunalnim poduzećima. Ona su se još prije dva mjeseca požalila kako im je naplata računa za potrošenu vodu u vrijeme pandemije koronavirusa opala za nevjerojatnih 50 posto. - Uzimamo u obzir da je zbog pandemije COVID-19 te proisteklih naredbi i zabrana svim javnim komunalnim i vodovodnim poduzećima nanesena izravna financijska šteta koja se ogleda i u drastično smanjenoj naplati računa za komunalne usluge, prema dostupnim informacijama, za čak više od 50% te da cijela situacija kao posljedicu ima poremećaj u likvidnosti poslovanja javnih komunalnih i vodovodnih poduzeća - poručuju iz Udruge komunalnoga gospodarstva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.