od 8. do 10. ožujka 2017. u posjeti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u posjeti Mađarskoj

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u posjeti Mađarskoj
08.03.2017.
u 14:55
Pogledaj originalni članak

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boravi od 8. do 10. ožujka 2017. u posjeti Mađarskoj. 

Tijekom posjete Brkić se danas susreo s državnim tajnikom za sigurnost Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Levente Benkőm. Brkić je zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU i NATO.  

Razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u regiji, o činjenici da se EU u posljednjih nekoliko godina suočava s velikim izazovima kao što su izbjeglice, Brexit, terorizam, ekonomska i financijska kriza, te da je održanje političke stabilnosti i demokratskog razvoja veoma bitno i da EU ne bi trebala zapostaviti Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan.

Brkić je naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Također, zamjenik ministra Brkić je održao brifing za 13 veleposlanika koji nerezidentno pokrivaju BiH iz Mađarske, gdje je izvijestio o aktualnim političkim kretanjima, regionalnoj suradnji i poboljšanju ekonomskih odnosa.

Naglasio je da je 2016. bila izuzetno uspješna za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno u svjetlu predaje zahtjeva za članstvo u EU, u veljači prošle godine, te implementaciji reformske agende.

Istog dana Brkić je održao predavanje na Institutu za vanjske poslove Mađarske o temi "Pristupanje BiH EU i NATO - regionalna dimenzija".

Zamjenik ministra je istakao da je fokus Bosne i Hercegovine i njene vanjske politike da zadrži, poboljša i doprinese dugoročnom miru i stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, zajedno s poboljšanjem i održavanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje.

Izvijestio je o aktivnostima koje se preduzimaju radi implementacije uslova iz Talina, odnosno procesa knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine na BiH i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO. Također, informirao je o aktivnostima koje Komisija za NATO integracijski proces preduzima radi dostizanja neophodnih uslova i strandarda za buduće članstvo u NATO.

U čast zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića, savjetnik za europske poslove premijera Mađarske Szabolcs Takács je bio domaćin radnog ručka gdje je razgovarano o modalitetima nastavka vrlo dobre suradnje između dviju država, posebno uzimajući u obzir bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na europskom i euroatlantskom putu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.