Ovaj tjedan razgovori i konzultacije o sukobu u Vladi i upravljanju javnim poduzećima u FBiH

Zakon mora biti iznad uredbe, javna poduzeća test za Vladu Federacije

Zakon mora biti iznad uredbe, javna poduzeća test za Vladu Federacije
27.04.2015.
u 09:16
Pogledaj originalni članak

Različit pristup pitanju upravljanja javnim poduzećima prouzročio je krizu u odnosima stranaka u vladajućoj koaliciji na razini Federacije, a je li u pitanju problem koji se može riješiti ili je na pomolu ozbiljna kriza u radu entitetske izvršne vlasti, moglo bi biti poznato sljedećih dana za kada su najavljene nove konzultacije.

Izbor kadrova i Vlada

Za sada se “ratuje” priopćenjima i izjavama u kojima stranke jedne druge optužuju za nezakonito ponašanje i politikantstvo. Bit je u tome što SDA, a posebno HDZ BiH smatraju da Vlada kao kolektivno tijelo vlasti mora imati ključnu ulogu u izboru kadrova koji će upravljati federalnim institucijama i javnim poduzećima. S druge strane, DF zahtijeva da resorni ministri budu isključivo odgovorni i nadležni za javna poduzeća. U praksi bi to značilo da ministar industrije, energetike i rudarstva Reuf Bajrović sam odlučuje o svemu pa i kadrovskoj politici u dvije elektroprivrede i niz drugih industrijskih poduzeća. Na idućoj sjednici Vlade trebala bi biti stavljena izvan snage uredba po kojoj su resorni ministri nadležni za imenovanja članova nadzornih odbora u javnim poduzećima. Zakonom je, pak, predviđeno da prethodnu suglasnost za izbor članova upravnih odbora daje Vlada Federacije BiH pa HDZ i SDA ne traže ništa drugo nego da se uvažava činjenica da je zakon iznad uredbe. SDA je priopćio kako neće pristati na DF-ov scenarij. Uz punu potporu federalnom premijeru Fadilu Novaliću, SDA je jasno poručio kako će o postavljanjima nadzornih odbora i direktora odlučivati kompletna federalna Vlada, a ne pojedini ministri koji ne posjeduju ništa osim stranačke podobnosti. HDZ BiH još od prije uspostave nove vlasti inzistira na reviziji poslovanja i upravljanja svim javnim poduzećima te posebno na pravu i obvezi Vlade da upravlja javnim poduzećima, a ne da to rade određene stranke ili pojedinci iz tih stranaka.

Različiti stavovi

Različiti stavovi koalicijskih stranaka u FBiH reflektiraju se i na uspostavu vlasti u dvije nacionalno mješovite županije: Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj. U te dvije županije ni šest i pol mjeseci nakon izbora nisu uspostavljene vlade, a glavni problem su zahtjevi DF-a. HDZ i SDA još uvijek ustrajavaju na pregovorima, ali ne treba isključiti mogućnost da se u obje spomenute županije vlade uspostave i bez DF-a, odnosno uz pomoć nekih drugih stranaka čiji zahtjevi će biti prihvatljiviji dvjema vodećim strankama u HNŽ-u i SBŽ-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.