Vlada FBiH

Zajmom od 180 mil. eura gradit će se dio Vc od petlje Mostar jug do tunela Kvanj

Zajmom od 180 mil. eura gradit će se dio Vc od petlje Mostar jug do tunela Kvanj
22.09.2018.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Uskoro se očekuje gradnja novih kilometara autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru prihvatila zaduženje Federacije BiH po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta koridora Vc - dio 3 u iznosu od 180,000.000 eura. Sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste, po međunarodnim standardima, između Poprikuša i Nemile, dužine 5,1 km, zatim tunela Ivan, dužine oko dva km, te dionice autoceste između petlje Mostar jug i tunela Kvanj, dužine 8,7 km. Rok otplate zajma je jedanaest godina, uz četverogodišnju odgodu plaćanja, te datumima plaćanja glavnice i kamata 31. ožujka i 30. rujna svake godine. U odluci o prihvaćanju zaduženja potvrđeno je kako je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federacije BiH, a posebno nacrt ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a, nacrt ugovora o podršci projekta između Federacije BiH i EBRD-a, nacrt ugovora o provedbi projekta između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a te usuglašeni zapisnik s pregovora. Sredstva će, na osnovi zajma, biti prenesena Autocestama Federacije BiH kao krajnjem korisniku i dužniku po tom kreditnom zaduženju. U razdoblju provedbe ovog projekta u federalnom proračunu nije potrebno osigurati financijska sredstva za njegovo dodatno sufinanciranje. Federalno ministarstvo financija će s Autocestama FBiH usuglasiti i sklopiti podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovite otplate, biti definirani uvjeti vraćanja sredstava. Za potpisivanje supsidijarnog sporazuma i odgovarajućeg podugovora o zajmu ovlaštena je federalna ministrica financija.

Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o realizaciji obveza i prava iz ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Zaduženo je Glavno tajništvo Vlade Federacije BiH Federalnom ministarstvu financija uputiti zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz proračuna Federacije BiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH na poziciju “Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH”. F

ederalno ministarstvo financija obvezalo je da tu odluku pripremi odmah. Po donošenju odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz tekuće rezerve, Glavno tajništvo je zaduženo odmah platiti prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset milijuna konvertibilnih maraka po ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29. kolovoza 2018. godine.

- Ti zaključci doneseni su nakon odluke Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjižni ured - od 11. rujna 2018. godine po kojem je, a na osnovi ugovora o kupoprodaji od 29. kolovoza 2018. godine, dopuštena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energoinvesta, s Energoinvesta, kao prodavača s 1/1, u korist Vlade Federacije BiH, kao kupca - navedeno je jučer iz Vlade Federacije BiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.