Vlada FBiH

Zajmom od 180 mil. eura gradit će se dio Vc od petlje Mostar jug do tunela Kvanj

22.09.2018.
u 11:30

Uskoro se očekuje gradnja novih kilometara autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru prihvatila zaduženje Federacije BiH po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta koridora Vc - dio 3 u iznosu od 180,000.000 eura. Sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste, po međunarodnim standardima, između Poprikuša i Nemile, dužine 5,1 km, zatim tunela Ivan, dužine oko dva km, te dionice autoceste između petlje Mostar jug i tunela Kvanj, dužine 8,7 km. Rok otplate zajma je jedanaest godina, uz četverogodišnju odgodu plaćanja, te datumima plaćanja glavnice i kamata 31. ožujka i 30. rujna svake godine. U odluci o prihvaćanju zaduženja potvrđeno je kako je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federacije BiH, a posebno nacrt ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a, nacrt ugovora o podršci projekta između Federacije BiH i EBRD-a, nacrt ugovora o provedbi projekta između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a te usuglašeni zapisnik s pregovora. Sredstva će, na osnovi zajma, biti prenesena Autocestama Federacije BiH kao krajnjem korisniku i dužniku po tom kreditnom zaduženju. U razdoblju provedbe ovog projekta u federalnom proračunu nije potrebno osigurati financijska sredstva za njegovo dodatno sufinanciranje. Federalno ministarstvo financija će s Autocestama FBiH usuglasiti i sklopiti podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovite otplate, biti definirani uvjeti vraćanja sredstava. Za potpisivanje supsidijarnog sporazuma i odgovarajućeg podugovora o zajmu ovlaštena je federalna ministrica financija.

Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o realizaciji obveza i prava iz ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Zaduženo je Glavno tajništvo Vlade Federacije BiH Federalnom ministarstvu financija uputiti zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz proračuna Federacije BiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH na poziciju “Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH”. F

ederalno ministarstvo financija obvezalo je da tu odluku pripremi odmah. Po donošenju odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz tekuće rezerve, Glavno tajništvo je zaduženo odmah platiti prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset milijuna konvertibilnih maraka po ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29. kolovoza 2018. godine.

- Ti zaključci doneseni su nakon odluke Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjižni ured - od 11. rujna 2018. godine po kojem je, a na osnovi ugovora o kupoprodaji od 29. kolovoza 2018. godine, dopuštena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energoinvesta, s Energoinvesta, kao prodavača s 1/1, u korist Vlade Federacije BiH, kao kupca - navedeno je jučer iz Vlade Federacije BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije