Izetbegović - Aliyevi

Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Azerbajdžan odlični

Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Azerbajdžan odlični
13.04.2016.
u 18:38
Pogledaj originalni članak

U srdačnom i prijateljskom razgovoru razmatrani su bilateralni odnosi dviju zemalja. Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Azerbajdžan odlični.

Predsjedatelj Izetbegović je pozvao predsjednika Aliyeva da na jesen ove godine posjeti Bosnu i Hercegovinu, i tom prigodom svečano otvori tvornicu za preradu voća i povrća, u Ševarlijama kod Doboja, u čiju izgradnju je Azerbajdžan investirao. Predsjednik Aliyev je prihvatio poziv da posjeti BiH, naglasivši da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske suradnje, te da je investicija u Ševarlijama kod Doboja samo početak i dobar temelj za nastavak azerbajdžanskih ulaganja u BiH.

Osobita pozornost posvećena je mogućnostima daljnjeg promicanja ekonomske suradnje dviju država, te su razmotrene mogućnosti daljnjih ulaganja iz Azerbajdžana. U tom smislu, predsjedatelj PBiH Izetbegović i predsjednik Aliyev su se dogovorili da će u narednom razdoblju BiH dostaviti konkretne prijedloge mogućih projekata za azerbajdžanska ulaganja.

Predsjedatelj Izetbegović je s predsjednikom Aliyevim podijelio zabrinutost zbog nedavnih obnavljanja sukoba u pokrajini Nagorni Karabah. Podsjećajući na rezoluciju Doma naroda PS BiH iz 2014. godine, predsjedatelj Izetbegović je izrazio punu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Azerbajdžan i legitimnom pravu i naporima Republike Azerbajdžan za obnovu suvereniteta na svojem cijelom teritoriju. S ciljem otklanjanja prijetnji regionalnoj sigurnosti, predsjedatelj Izetbegović je pozvao na intenziviranje pregovora u okviru Minsk grupe OESS-a na iznalaženju političkog rješenja konflikta u Nagornom Karabahu, uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih granica Azerbajdžana, sukladno principima međunarodnog prava i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.