donosimo dokumente

Za vrijeme 'platformaša' izdavanja za zakupnine trostruko povećana, pročitajte kome se plaća i koliko

dokument
09.12.2015.
u 07:00
Iako nikada nije u potpunosti razjašnjeno otkuda SDP-u vlasničko pravo nad zgradom bivšeg Saveza komunista u Sarajevu, ovoj stranci je Vlada Federacije godinama plaćala i još uvijek plaća više od 41 tisuću maraka mjesečno za korištenje dijela prostora u spomenutom objektu.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očito je pogodio u osinjak kada je pokrenuo priču o domaćinskom odnosu Federacije prema poslovnim prostorima koje koriste njezine institucije i prestanku davanja višemilijunskih iznosa za zakup prostora u Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima, piše Večernji list BiH.

Povećanje zakupnine

Službeni podaci otkrivaju da su se izdaci za zakup prostora za smještaj institucija Federacije popeli s 1,22 milijuna maraka u 2010. na nevjerojatnih 4,04 milijuna maraka u ovoj godini. Više od 2,8 milijuna maraka povećani su izdaci za zakup u vrijeme mandata "platformaške" vlade predvođene SDP-om. Cijelo vrijeme vladavine SDP se zaklinjao na uštede, a brojke otkrivaju kako se iznos zakupnina prostora više nego utrostručio za njihovog mandata. Broj sklopljenih ugovora o zakupu prostora za potrebe federalnih institucija također mnogo toga otkriva, jer je u četiri godine "platformaške" vladavine potpisano 29 ugovora. Taj broj se povećavao iz godine u godinu i 2011. ih je bilo samo četiri, a ove godine čak 12. SDP je trenutačno glavni kritičar planova Vlade Federacije BiH da Ured predsjednika Federacije i dvoje dopredsjednika iz zgrade državnog Predsjedništva premjesti u Vilu "Braun".

Poznato je da je Predsjedništvo BiH zatražilo da se čelništvo Federacije do kraja ove godine iseli iz njihove zgrade, a Čavara je prvi koji je odlučio prekinuti praksu beskonačnog iznajmljivanja prostora i bacanja novca, jer je odbio plan bivše vlade da se njegov i ured dva dopredsjednika smjesti ponovno u iznajmljeni i uz to neuvjetni prostor u zgradi Privredne banke Sarajevo (PBS).

Premještaj predsjednik FBiH

Čavara je tražio da se umjesto ovog Ured predsjednika Federacije smjesti u Vilu "Braun" kojom raspolaže federalna Vlada. Uz stotinjak tisuća maraka ovaj prostor se može potpuno preurediti i izbjeći višemilijunski iznosi za zakup. SDP je oštro kritizirao ovakve zahtjeve, a nije teško dokučiti zašto. Svjesni su da je to prvi korak u prekidu prakse iznajmljivanja prostora, uključujući i onaj u (sumnjivom) vlasništvu SDP-a u Sarajevu.

Iako nikada nije u potpunosti razjašnjeno otkuda SDP-u vlasničko pravo nad zgradom bivšeg Saveza komunista u Sarajevu, ovoj stranci je Vlada Federacije godinama plaćala i još uvijek plaća više od 41 tisuću maraka mjesečno za korištenje dijela prostora u spomenutom objektu. Ukoliko bi se prestalo s praksom iznajmljivanja prostora, kako to predlaže Čavara, i novac uložio u izgradnju ili kupnju vlastitih objekata za smještaj federalnih institucija, SDP bi ostao bez značajnih prihoda. I ne samo SDP.

Da je Federacija podigla kredit i kupila vlastite objekte za svoje institucije, bez zakupnine bi ostale i mnoge druge pravne i fizičke osobe koje su do sada značajno profitirale od izdavanja prostora. Na podužem popisu su Unipromet Sarajevo, Medžlis Islamske zajednice BiH Mostar, Arhitekt Invest Sarajevo...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.