danas se sastaju

Vučić može nagovoriti Dodika da odustane od referenduma

Vučić može nagovoriti Dodika da odustane od referenduma
19.08.2016.
u 12:18
S obzirom na utjecaj koji Vučić ima na Dodika, ali i činjenicu da je Srbija zajedno s Hrvatskom jamac Daytonskog sporazuma, izvjesno je očekivati reakciju premijera Srbije
Pogledaj originalni članak

Izvjesno je da samo premijer Srbije Aleksandar Vučić može nagovoriti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odustane od zakazanog referenduma o Danu RS-a 25. rujna. Sve više se spekulira da bi se to i moglo dogoditi, a naročito nakon posjeta zamjenika predsjednika SAD-a Josepha Bidena Beogradu, piše Klix.ba. 

S obzirom na utjecaj koji Aleksandar Vučić ima na Milorada Dodika, ali i činjenicu da je Srbija zajedno s Hrvatskom jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, koji bi bio izravno narušen održavanjem najavljenog referenduma, izvjesno je očekivati reakciju premijera Srbije.

Iako nisu poznati detalji razgovora Vučića i Josepha Bidena, pretpostavlja se da su kratko razgovarali i o situaciju u regiji pa i najavljenom referendumu o Danu RS-a.

Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije dva dana izjavio da je potrebno sačekati reakcije nakon posjeta američkog potpredsjednika Beogradu, aludirajući na to da taj posjet može značajnije utjecati na održavanje referenduma u RS-u, ali i na postupak OHR-a.

Vučić i Dodik danas će u Donjoj Gradini kod Bosanske Dubice nazočiti obilježavanju stradanja Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, a neslužbeno, mogli bi razgovarati i o najavljenom referendumu u RS-u.

Srbijanski list Danas prenosi da će Vučić nagovoriti Dodika da odustane od referenduma, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović u razgovoru za Klix.ba također govori kako smatra da jedino Vučić može spriječiti održavanje referenduma.

"S obzirom na to da je Srbija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, a da imamo antiustavno djelovanje Republike Srpske, očekujemo da se o tome odredi i premijer Srbije, s obzirom na njegovu priču mirotvorca na Balkanu. Očekujem da stane na stranu Daytonskog mirovnog ugovora i da utjecajem kojeg ima na Dodika spriječi održavanje referenduma", kazao je Ahmetović.

Dodao je da ukoliko RS ne otkaže zakazani referendum slijedi pokretanje procedure za odcjepljenje Srebrenice iz RS-a, a već početkom sljedećeg tjedna mogao bi biti održan sastanak probosanskih stranaka koje podržavaju tu ideju.

Ostaje za vidjeti hoće li doći do promjene i odgađanja referenduma, ali isto tako se očekuje i reagiranje OHR-a i to prije početka predizborne kampanje početkom rujna. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.