ekonomske reforme

Vlasti u FBiH žele zaustaviti odlazak manjim porezima, što će dovesti do rasta plaća

Foto: Ilustracija
Vlasti u FBiH žele zaustaviti odlazak manjim porezima, što će dovesti do rasta plaća
11.06.2023.
u 21:00
Cilj aktivnosti rasteretiti poslovnu zajednicu, istodobno poboljšavajući investicijsku klimu
Pogledaj originalni članak

Usporedno s procesom intenziviranja usvajanja europske pravne stečevine na državnoj razini u ovom se trenutku vrši priprema za donošenje novih zakonskih rješenja na federalnoj razini kojima HDZ BiH i stranke "trojke" namjeravaju značajno smanjiti porezno opterećenje na rad, odnosno rasteretiti poslovnu zajednicu, istodobno podižući investicijsku klimu na višu razinu, piše Večernji list BiH.

Politički dogovor navedenih stranaka uobličen u programski dokument "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti" kao važnu stavku ima upravo ekonomske reforme, od kojih se izdvajaju smanjenje poreznog opterećenja rada, kao i uvođenje poreznih olakšica u cilju kreiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja uvjeta rada te povećanja mirovina i plaća, a posebice minimalne mirovine i plaće.

Izmjene

Večernji list doznaje kako se u ovom trenutku pripremaju izmjene dvaju zakonskih rješenja - onoga o doprinosima te o dohotku, a izvori upućeni u tematiku govore nam kako je cilj smanjiti porezno opterećenje kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima. Istodobno, ovi reformski zakoni bi s druge strane jamčili zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Upućeni ističu kako je zapravo riječ o temeljnoj ekonomskoj reformi, čija bi provedba u značajnoj mjeri unaprijedila gospodarsku sliku Federacije BiH, stvorila pretpostavke za rast primanja radnicima, ali i za proširenje poslovanja gospodarskih subjekata, odnosno otvaranje novih radnih mjesta.

Opredijeljenost novih federalnih vlasti za rješavanje ovako složenog, ali u konačnici iznimno važnog pitanja za ekonomiju pokazuje kako politička osnova na kojoj je izgrađena nova Vlada funkcionira, a partneri uspijevaju pronaći zajednički jezik

Reforma poreznog sustava jedan je od zadataka za koji je utvrđeno kako predstavlja ključ unaprjeđenja stanja u ekonomiji, a što je osobito važno u vremenu kada se, uslijed različitih poremećaja na tržištima, očekuje i smanjenje gospodarske aktivnosti u BiH. Drugim riječima, reformama će se amortizirati takvo stanje, odnosno omogućiti poslovnim subjektima u BiH da što lakše posluju te svojim radnicima u konačnici isplaćuju veće plaće, ali i planiraju dodatno proširenje aktivnosti. Nedavno su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović razgovarali s izaslanstvom Saveza samostalnih sindikata BiH, koje je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unaprjeđenje zakonskih rješenja, a u cilju poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH, a tom prilikom naglašeno je kako je prioritet federalne Vlade smanjenje opterećenja na plaću kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava, uz poruku kako je ključna važnost tripartitnog dijaloga i suradnje između Vlade, sindikata i poslodavaca.

Investicije

Olakšavanje poslovanja svakako treba promatrati i kroz prizmu najavljenih reformi koje će se odnositi na preustroj javne uprave, ali i druge reforme kojima će se potencijalnim investitorima uvelike olakšati realizacija poslovnih ideja.

Digitalizacija javne uprave, smanjenje birokracije prilikom registracije obrta i drugih poslovnih djelatnosti, sveobuhvatna reforma školskog sustava, uvažavajući ustavne nadležnosti županija - sve su to zadaci čijim bi rješavanjem BiH, odnosno njezine razine vlasti, u značajnoj mjeri ojačala svoje gospodarstvo. To je važno i zbog činjenice da se pred BiH otvara mogućnost snažnijeg priljeva investicija s tržišta zapadne Europe koja sada traži zemljopisno bliža područja.

Na tom putu važne su koordinacija i suradnja, a u tom kontekstu svakako treba uputiti na predstojeću zajedničku sjednicu Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske. Jer reforme na putu BiH prema Europskoj uniji treba raditi harmonizirano, tražeći istovjetna rješenja za istovjetne probleme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.