suzbijanje zaraznih bolesti u ZHŽ-u

Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka
19.11.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Do kraja godine vlasnici goveda, ovaca i koza, koji nisu u sustavu otkupa mlijeka, kao i vlasnici pastirskih pasa, obvezni su izvršiti vađenje krvi životinja radi ispitivanja na brucelozu, piše Večernji list BiH.

Zajednička akcija i nadzor

- Svjedoci smo pošasti koje bolesti nanose na prostoru ZHŽ-a, kazao nam je ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar, dodavši kako su stoga Ministarstvo gospodarstva i Uprava za inspekcijske poslove s predstavnicima uzgajivača ovaca i koza u ZHŽ-u pokrenuli zajedničku akciju suzbijanja zaraznih bolesti. Prethodnih godina, po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a, nije bilo testiranja ovih životinja. Na početku svake godine, Ured za veterinarstvo BiH donosi naredbu o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti, pa i veterinarske organizacije u ZHŽ-u provode obvezne mjere. - Razlog donošenja naredbe je pomoći vlasnicima životinja u dijelu financiranja provođenja dijagnostike na predmetnim životinjama u dijelu plaćanja veterinarskim institucijama koje obavljaju dijagnostiku zaraznih bolesti (analizu krvi). Smatramo da će naredba pozitivno djelovati na vlasnike životinja i da će odziv biti visok. Tako ćemo konačno imati konkretnije rezultate vezane uz sveukupni zdravstveni status stada u ZHŽ-u, i time prevenirati širenje zoonoza, ali i brojnost životinja, kazao je ministar Sesar. Uz saniranje zdravstvenih posljedica za životinje i ljude, akcijom se želi raditi na prevenciji i utvrditi stvarno brojno stanje stočnog fonda u ZHŽ-u. Kazne za vlasnike koji ne obave dijagnostičko ispitivanje životinja, kako stoji u zakonima, za pravne osobe i samostalne poduzetnike iznose od 4000 do čak 87.000 KM.

­- Ovdje je bitno napomenuti kako je zakonskim aktima regulirano da je svaki vlasnik ovih životinja obvezan iste obilježiti i držati pod stalnim veterinarskim nadzorom.

Cilj je imati zdrava stada

U protivnom čini kazneno djelo i dovodi u opasnost zdravlje ljudi na području ZHŽ-a, kazao je ministar dodavši kako je baš zbog toga pokrenuta ova akcija koja traje do 31. prosinca te da se vlasnici stada trebaju javiti veterinarskim stanicama na području ZHŽ-a i pristupiti vađenju i analizi krvi na spomenute bolesti. - Vlada ZHŽ-a osigurava 60% sredstava, a vlasnici 40% za vađenje i analizu krvi. U 3. fazi sve zdrave životinje cijepit će se protiv ovih bolesti, tako da bismo ubuduće imali zdrava stada, kazao je Sesar.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.