suzbijanje zaraznih bolesti u ZHŽ-u

Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

19.09.2015., Tovarnik -  Tik uz zeljeznicki kolodvor gdje su smjestene izbjeglice iz Sirije i ostalih bliskoistocnih i azijskih zemalja, farma je ovaca. Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL
19.11.2016.
u 07:00

Do kraja godine vlasnici goveda, ovaca i koza, koji nisu u sustavu otkupa mlijeka, kao i vlasnici pastirskih pasa, obvezni su izvršiti vađenje krvi životinja radi ispitivanja na brucelozu, piše Večernji list BiH.

Zajednička akcija i nadzor

- Svjedoci smo pošasti koje bolesti nanose na prostoru ZHŽ-a, kazao nam je ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar, dodavši kako su stoga Ministarstvo gospodarstva i Uprava za inspekcijske poslove s predstavnicima uzgajivača ovaca i koza u ZHŽ-u pokrenuli zajedničku akciju suzbijanja zaraznih bolesti. Prethodnih godina, po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a, nije bilo testiranja ovih životinja. Na početku svake godine, Ured za veterinarstvo BiH donosi naredbu o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti, pa i veterinarske organizacije u ZHŽ-u provode obvezne mjere. - Razlog donošenja naredbe je pomoći vlasnicima životinja u dijelu financiranja provođenja dijagnostike na predmetnim životinjama u dijelu plaćanja veterinarskim institucijama koje obavljaju dijagnostiku zaraznih bolesti (analizu krvi). Smatramo da će naredba pozitivno djelovati na vlasnike životinja i da će odziv biti visok. Tako ćemo konačno imati konkretnije rezultate vezane uz sveukupni zdravstveni status stada u ZHŽ-u, i time prevenirati širenje zoonoza, ali i brojnost životinja, kazao je ministar Sesar. Uz saniranje zdravstvenih posljedica za životinje i ljude, akcijom se želi raditi na prevenciji i utvrditi stvarno brojno stanje stočnog fonda u ZHŽ-u. Kazne za vlasnike koji ne obave dijagnostičko ispitivanje životinja, kako stoji u zakonima, za pravne osobe i samostalne poduzetnike iznose od 4000 do čak 87.000 KM.

­- Ovdje je bitno napomenuti kako je zakonskim aktima regulirano da je svaki vlasnik ovih životinja obvezan iste obilježiti i držati pod stalnim veterinarskim nadzorom.

Cilj je imati zdrava stada

U protivnom čini kazneno djelo i dovodi u opasnost zdravlje ljudi na području ZHŽ-a, kazao je ministar dodavši kako je baš zbog toga pokrenuta ova akcija koja traje do 31. prosinca te da se vlasnici stada trebaju javiti veterinarskim stanicama na području ZHŽ-a i pristupiti vađenju i analizi krvi na spomenute bolesti. - Vlada ZHŽ-a osigurava 60% sredstava, a vlasnici 40% za vađenje i analizu krvi. U 3. fazi sve zdrave životinje cijepit će se protiv ovih bolesti, tako da bismo ubuduće imali zdrava stada, kazao je Sesar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije