legitimno predstavljanje

Vlada u Tuzli bez ministra Hrvata, nakon dogovora HDZ-a BiH i SDA očekuju rješavanje pitanja konstitutivnosti

Vlada u Tuzli bez ministra Hrvata, nakon dogovora HDZ-a BiH i SDA očekuju rješavanje pitanja konstitutivnosti
25.06.2020.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Hoće li Hrvati Tuzle u razdoblju koje je pred nama imati svojeg legitimnoga predstavnika u Vladi županije opravdano je pitanje koje se postavilo nakon što je Ustavni sud Federacije BiH donio odluku kako Vlada Tuzlanske županije, na čijem se čelu nalazi premijer Denijal Tulumović, nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine jer na ministarskoj poziciji nemaju osobu iz reda Hrvata.

Važnost za narod

Upravo je sada prilika za realizaciju dogovora HDZ-a i SDA s viših razina kako bi se Hrvatima ponudilo mjesto u Vladi, i to na način da ministarsku poziciju preuzme kadar stranke koja je osvojila najveći broj hrvatskih glasova - kako na razini države tako i na prostoru Tuzlanske županije. HDZ BiH kao stranka koja je osvojila većinu glasova hrvatskih birača zasigurno je jedini izbor za predstavnike bošnjačkih stranaka, no s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina često zemlja apsurda, na sve treba biti spreman, pa tako i na zaobilaženje legitimne političke volje Hrvata,

Važnost postojanja glasa u Vladi za Hrvate ovog područja ne treba posebno naglašavati. Na terenu je i dalje prisutan niz nelogičnosti koje se moraju mijenjati djelovanjem u Vladi, počevši od zaposlenosti u institucijama, preko upravnih tijela i poduzeća, pa do provedbe projekata na prostorima određenih mjesnih zajednica. Imati ministra u Vladi za Hrvate ovoga kraja značilo bi otvaranje mogućnosti za artikuliranje interesa, a posebice u gospodarskom smislu.

Očekuje se sastanak

Predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a BiH Soli Tuzla Danijel Nikolić kazao je u izjavi za Večernji list kako sporazum HDZ BiH - SDA, u kojem je, između ostalog, navedeno da se osigura legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Županijskom odboru Soli doživljavaju kao dobru polaznu osnovu za rješavanje pitanja konstitutivnosti Hrvata i u Tuzlanskoj županiji.

“Ovih dana očekujemo sastanak s predsjednikom Županijskoga odbora SDA da vidimo i njihov službeni stav i da pokušamo napraviti dogovor koji bi donekle relaksirao situaciju. To je itekako važno za cijelu hrvatsku zajednicu koja djeluje na ovom prostoru jer je u najvećoj mjeri ta zajednica povjerenje dala upravo HDZ-u BiH i očekivanja su da slijedom toga nađemo model kako riješiti mnoga pitanja”, naglasio je Nikolić, dodavši kako očekuju i snažnu podršku najviših dužnosnika HDZ-a BiH jer će se, vjerojatno, određeni dogovori voditi na višoj razini te stoga očekuju da i stanje u Tuzlanskoj županiji bude dio razgovora. Inače, situacija s Vladom tek je jedan od primjera u kojima se krše prava Hrvata kao konstituvnoga naroda.

Ilustrativan je primjer kako u brojnim upravnim organizacijama i poduzećima uopće nema Hrvata. Osim toga, potrebno je mijenjati odnos vlasti prema provedbi projekata na terenu, a od čega bi korist imale mjesne zajednice naseljene Hrvatima.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.