DVA NAČINA DA STIGNU

Vlada SŽ preko veledrogerija planira nabaviti AstraZeneca i Sputnik V cjepiva

Vlada SŽ preko veledrogerija planira nabaviti AstraZeneca i Sputnik V cjepiva
22.02.2021.
u 13:55
Pogledaj originalni članak

U posljednje vrijeme vlast u Sarajevskoj županiji sve češće govori o mogućoj nabavci cjepiva, međutim čini se da će to teško ići. Premijer SŽ Edin Forto kaže da postoje samo dva načina - ili da oni nabave cjepivo uz pomoć veledrogerija ili da se država probudi.

On navodi da je izrazito teško upasti u lanac nabavke cjepuiva zbog toga što mnogi proizvođači poput Pfizera pregovaraju samo s državama, ali i zbog toga što nije jednostavno nabaviti manje količine koje su potrebne Sarajevskoj županiji, prenosi Klix.ba. 

"Nama treba 100.000 i možda još 100.000 doza da bismo krenuli u masovnu cijepljenje. Da smo trebali milijun i pol, mi bismo već dogovorili cjepivo", rekao je.

Županija i dalje intenzivno radi na nabavci cjepiva, a to planiraju realizirati uz pomoć veledrogerija koje imaju mogućnost nabavke cjepiva.

"Sarajevska županija može nabaviti cjepivo preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik cjepiva, ali nemamo još potvrđenu narudžbu", rekao je Forto.

Objasnio je i da je procedura prekomplicirana za nabavku cjepiva ako bi to kanton pokušao uraditi po osnovu međunarodnog sporazuma, jer taj sporazum mora proći državni i federalni parlament, a ta procedura je poprilično spora. No, po osnovu istog tog sporazuma kaže da bi država mnogo brže uspjela nabaviti cjepiva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.