Novi Zakon o električnoj energiji FBiH

Vlada će u krizi moći kontrolirati cijenu struje, građani će moći imati zajednice za proizvodnju

Vlada će u krizi moći kontrolirati cijenu struje, građani će moći imati zajednice za proizvodnju
20.12.2023.
u 21:45
Novi Zakon o električnoj energiji Federacije BiH, koji je nedavno usvojen, donosi niz promjena kada je riječ o proizvodnji i distribuciji struje
Pogledaj originalni članak

Smanjenje birokratskih procedura, ukidanje potrebe pribavljanja energetske dozvole za elektrane snage do 1 MW, kao i pojednostavljenje postupaka za priključenje elektrana za vlastite potrebe neke su od odredbi novog Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH koji također donosi obveze kada govorimo o planiranju u distributivnom sustavu, ali i obvezu kvalitete opskrbljivanja, kao i postupno uvođenje financijske kompenzacije krajnjem kupcu nakon uvođenja zajamčenih standarda kvalitete opskrbljivanja, piše Večernji list BiH.

Jedna od odredbi novoga zakonskog rješenja odnosi se na mogućnost u kojoj Vlada Federacije može proglasiti stanje ugroženosti opskrbljivanja uslijed poremećaja u isporuci struje, uključujući ekstremni porast cijene i nedovoljnu ponudu električne energije, kao i nastupanje drugih izvanrednih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost opskrbe. U tom slučaju Vlada može uvesti mjere ograničenja isporuke, štednje ili racionalne potrošnje struje, a dobiva i mogućnost propisati posebne uvjete proizvodnje, uvoza ili izvoza električne energije.

Sigurnost opskrbe

Također, Vlada kroz ovaj članak Zakona dobiva i mogućnost propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena, a može i uvesti obvezu isporuke samo određenim korisnicima ili propisati posebne uvjete obavljanja elektroenergetskih djelatnosti. U cilju osiguranja kvalitete opskrbljivanja operator distributivnog sustava dužan je uspostaviti sustav za mjerenje kvalitete napona u distributivnoj mreži, voditi evidenciju podataka potrebnih za utvrđivanje parametara kvalitete opskrbljivanja te pratiti pokazatelje kvalitete opskrbe. Krajnji kupci iz kategorije kućanstava i komercijalni kupci čija godišnja potrošnja ne prelazi 100.000 kWh imaju pravo na informiranje o tržišnim cijenama opskrbe putem aplikacije za usporedbu cijena opskrbe. Jedna od odredbi novoga zakonskog rješenja je i definiranje energetskih zajednica građana kao pravne osobe koja se osniva u skladu sa zakonima kojima se uređuju osnivanje organizacija i upravljanje zadrugama, udrugama i zakladama. Svrha energetske zajednice građana je osiguranje zaštite okoliša, ekonomskih i socijalnih koristi za svoje članove ili vlasnike udjela ili za sredinu u kojoj djeluju, a ne ostvarivanje profita.

Energetska zajednica građana za potrebe svojih članova može sudjelovati u proizvodnji struje, uključujući i onu iz obnovljivih izvora, opskrbljivanje električnom energijom, upravljanje potrošnjom struje, skladištenje električne energije... Energetska zajednica građana može sudjelovati na tržištu električne energije izravno ili putem agregacije distribuiranih resursa u skladu s pravilima koja uređuju pojedina tržišta električne energije. Kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obveze pribavljanja energetskih dozvola, kao i od obveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.

Priključenje

Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca.

Zakon donosi i oslobađanje obveze pribavljanja akta o usuglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi. Iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije dodaju i da nova rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke te olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije. O zahtjevu za izdavanje elektroenergetske suglasnosti odlučuje operator distributivnog sustava u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje upravni postupak u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za priključenje na niskom naponu, odnosno 60 dana za priključenje na srednjem naponu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.