Predstavljena knjiga "Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993."

Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo život u Domovinskome ratu

Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo život u Domovinskome ratu
09.06.2023.
u 07:36
Pogledaj originalni članak

- Hrvati Travnika opravdano su strahovali za svoju sigurnost tijekom 1993. godine, a drugoga izbora, osim povući se prema Novoj Biloj ili izlaz potražiti preko područja koje su kontrolirali Srbi, nisu imali - naglasio je na nedavnoj prezentaciji knjige "Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993." u dvorani Hrvatskoga kazališta Travnik u Jankovićima njezin autor Davor Kolenda.

Vjerodostojan materijal

- Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo je život u Domovinskome ratu, a s obzirom na to da su pripadnici Travničke brigade HVO-a ratovali na biljanskom, ratištu Lepeničke doline i u cijeloj Bosni i Hercegovini te su po tome fenomen kada je u pitanju HVO jer na svim tim ratištima nisu bili domicilni - rekao je Kolenda.

O knjizi su također govorili general Filip Filipović, akademik Anto Stanić i Drago Bilandžija.

- Materijal je vjerodostojan i činjeničan te međunarodnoj zajednici kaže: sudite nam, hrvatskom narodu, po činjenicama, nikako drukčije. Knjiga postavlja pitanje: zar je moguće da je čovjek čovjeku mogao nanijeti toliko zla? - istaknuo je Stanić u osvrtu na spomenutu knjigu.

Filipović pak kaže kako u knjizi i za njega ima novih stvari iako je bio sudionik. - Žrtve koje smo podnijeli - ustvrdio je - enormne su i nisu pale uzalud.

- Davor Kolenda odlučio se pisati o ljudima, stradanjima, uhićenjima Hrvata Travnika, zločinima mudžahedina, nestanku pojedinaca i cijelih obitelji i to je pisao imenom i prezimenom. Postavlja pitanje o dvojbi i zapovijedi o izmještanju Travničke brigade u Novu Bilu.

Nikad se nisu vratili

Piše o oko 12.000 Hrvata koji se nikada nisu vratili na ognjišta. Danas su naša sela gotovo prazna. To se ne smije zaboraviti - istaknuo je Bilandžija na predstavljanju knjige "Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993." u dvorani Hrvatskoga kazališta Travnik u Jankovićima. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.