"Europski Oscar" svake godine pravi novi iskorak, događaj iščekuje cijela regija

Večernjakov pečat lani emitiran i iz Ukrajine, iz BiH poslane poruke mira

Večernjakov pečat lani emitiran i iz Ukrajine, iz BiH poslane poruke mira
11.05.2023.
u 11:17
Pogledaj originalni članak

Početak pandemije koronavirusa ugasio je brojne događaje. Mnogi su nastavili djelovati u smanjenom opsegu. Večernjakov pečat tražio je rješenja i nove prilike u tim izazovnim vremenima. Iskoračio je u televizijske vode i postao jedan od najgledanijih događaja. Prošle godine emitirao se čak iz daleke Ukrajine, a iz studija tamošnje državne televizije javili su se Anna Zakletska i Timur Mirošničenko. Strepili smo, jasno, da sve prođe dobro i da prošlogodišnji voditelji Pečata iz Ukrajine mirno dovrše svoja uključenja. Nekoliko dana prije Večernjakova pečata Timur je iz improviziranog studija komentirao Eurosong. Sve je odradio hrabro, profesionalno, upravo kao i njegova kolegica Anna koja se, uz voditeljske, može pohvaliti i filmskim uspjesima. Jedan od onih koji je prošle godine privukao pozornost na Večernjakovu pečatu je Vedran Zubić, pobjednik u kategoriji "Ponos BiH - Pothvat".

Priznanje za humanost

- Moram zahvaliti svim svojim učenicima koji su glasovali za mene. Moramo raditi mnogo bolje da bismo imali zdravije društvo - kazao je, među ostalim, prosvjetni djelatnik koji je ove godine primio i svjetsku nagradu u Indiji. Posebno emotivno bilo je priznanje za humanost, i to Ajni Jusić, djevojci čiji je život opisan u filmu "Grbavica". - Što se tiče mladih u BiH, mi živimo sadašnjost. Nadam se da ćemo nastaviti ulagati napore za bolji život. Podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu. Nudimo kapacitete kako bismo vam pomogli. Niste sami - kazala je Jusić, koju je britanska agencija Shape History uvrstila među sedam liderica koje svijet treba slaviti. Nagradu za životno djelo dobio je kardinal Vinko Puljić, i to prvi nakon slavne Zlate Bartl, koja je otkrila Vegetu. - Hvala svima na ovom znaku pažnje. Neka se istinski taj moj hod za dijalog nastavi u mojem daljnjem radu - poručio je Puljić. Nagradu u kategoriji "Znanost" dobili su Mehmed Akšamija, Mladen Bevanda i Rajko Kuzmanović, vodeći ljudi bošnjačke, hrvatske i srpske akademije u BiH, odmjereni intelektualci koji doprinose pomirbi društva, trojica akademskih prvaka u borbi za bolju BiH. Nacionalne akademije kojima su na čelu zalažu se za cjelovitost BiH i dobrobit svih njezinih stanovnika. Bošnjački BANU i hrvatski HAZU potpisali su i sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji na načelima jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja. Kenan Arnautović dobio je nagradu za medicinu. Potpredsjednik je Svjetske udruge neurokirurga, u svojoj klinici u SAD-u educira liječnike iz Sarajeva, Mostara... Autor je triju knjiga i 130 znanstvenih radova. Koautor je u nekoliko vodećih neurokirurških časopisa, među kojima je i World Neurosurgery. Direktor je međunarodnog programa Američke neurokirurške udruge. Ponosan je na to što se sedam neurokirurga iz BiH usavršavalo u SAD-u i učilo o vrhunskim tehnikama te novim metodama.

Solidarnost s Ukrajinom

Pečat za mir dobio je narod Ukrajine. - Osobu godine u svijetu nije izabrao ni žiri ni čitatelji, već rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine. BiH i Ukrajinu dijeli više od tisuću kilometara, ali, nažalost, povezuje ih tragedija - i BiH i Ukrajina među rijetkim su europskim državama koje su se nakon II. svjetskog rata suočile s oružanim sukobima. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i vi, koji ih sada preživljavate u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Zato vam uručujem ovaj Pečat za mir, uz želju da mir uskoro zavlada vašom zemljom. I cijelim svijetom. Ova maslinova grančica ujedno je i simbolički znak naše solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića - kazao je direktor Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. Privode se kraju pripreme za 22. Večernjakov pečat, od pripreme programa do nominacija kandidata... kako bi sve bilo spremno za 26. svibnja.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.