U ponedjeljak objavljujemo imena svih kandidacijskih listi i kandidata za lokalne izbore

“Večernjak” 22. kolovoza donosi popis oko 30.500 kandidata koji se natječu na izborima

“Večernjak” 22. kolovoza donosi popis oko 30.500 kandidata koji se natječu na izborima
19.08.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Večernji list će u ponedjeljak 22. kolovoza objaviti sve kandidacijske liste i kandidate za lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 2. listopada ove godine.

Čitatelji će imati prigodu upoznati se s imenima oko 30.500 kandidata koliko ih se natječe za pozicije gradonačelnika i načelnika, odnosno članove općinskih i gradskih vijeća. SIP-u je bilo podneseno 2280 kandidacijskih listi s ukupno 30.758 kandidata. Međutim, detaljnom provjerom utvrđeno je da je valjanih 2105 kandidacijskih listi s ukupno 22.889 kandidata i toliko ih je SIP u prvi mah i ovjerio. Za 175 kandidacijskih listi na kojima se nalazilo 7869 kandidata provjerom je utvrđeno da sadrže nedostatke i SIP je političkim subjektima ostavio zakonski rok do kojeg su trebali otkloniti te nedostatke. Većina je to i uradila pa je konačan broj kandidata ipak uvećan, a konačan popis s imenima “Večernjakovi” čitatelji moći će pročitati u ponedjeljak.

Inače, broj političkih subjekata koji će sudjelovati na izborima nikada nije bio veći. U usporedbi s prethodnim izborima, broj stranaka je skočio s približno 80, koliko je u prosjeku bilo registrirano na lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima.

Broj neovisnih kandidata porastao je čak i više – s prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na oko 300.

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je izbore 4. svibnja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za Grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku birati lokalnu vlast kao i ostatak države. Izvjesno je da među ovjerenim kandidacijskim listama koje će biti objavljene u ponedjeljak nema listi i kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Mostara. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.