Marinko Čavara

Usprkos opstrukcijama ova vlast će provesti sve reformske obveze

Usprkos opstrukcijama ova vlast će provesti sve reformske obveze
03.03.2016.
u 12:05
Vjerujem da je postojeća parlamentarna većina stabilna i da ćemo uspjeti provoditi sve ono što nalaže i europski put i Reformska agenda, ističe Čavara
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara vjeruje da će aktualna vlast usprkos određenim opstrukcijama uspjeti provesti sve reformske obveze.

U izjavi za Fenu predsjednik Čavara kaže da zahtjevi za ocjenu ustavnosti, poput zadnjeg koji je dopredsjednik Milan Dunović uputio zbog nacionalnog sastava Vlade prije njezine popune kadrovima Saveza za bolju budućnost (SBB), imaju jasan politički cilj.

- Nije cilj takvog djelovanja zaštita ustavnosti i zakonitosti, već nastojanje da se pokaže kako postojeća vlast nije dobra. Koliko je dobra oporba vidi se po tome što je DF namjerno stvarao neustavno stanje u Vladi inzistirajući na razrješenju svojih ministara u trenutku kada su znali da ne postoji politički dogovor o njihovoj zamjeni. Jasno je što je cilj ovakvog ponašanja, ali vjerujem da je postojeća parlamentarna većina stabilna i da ćemo, usprkos tome što oporba sudjeluje u vlasti i raspolaže određenim polugama kojima može zaustaviti ili usporiti određene odluke, uspjeti provoditi sve ono što nalaže i europski put i Reformska agenda, ističe Čavara.

Predsjednik Federacije upozorava da institucije vlasti u BiH praktično funkcioniraju na dva međunarodna mirovna ugovora i da je i Ustav FBiH koji iz njih proizlazi nedovoljno definiran.

- Osim toga, imali smo i niz intervencija od visokog predstavnika, poput one o načinu popunjavanja Doma naroda, što samo po sebi stvara dodatne probleme. S druge strane, činjenica da na poziciji dopredsjednika Federacije imamo nekoga iz oporbe, dovodi nas u poziciju da se traži preispitivanje svega i takvih poteza će biti i ubuduće sasvim sigurno, kaže Čavara.

Po njegovim riječima, sve ono za što se dokaže da nije sukladno ustavu i zakonima kroz parlamentarnu proceduru će se popravljati.

- Međutim, zbog niza nedostataka državnog i federalnog ustava, mnogo je kontradiktornosti koje se mogu problematizirati. Pozivam sve koji sudjeluju u tom procesu da pokažu što veću odgovornost za funkcioniranje i Federacije i države BiH, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.