U FBiH tek nešto više od 60% djece cijepljeno MMR cjepivom

Upozorenje SZO-a: Smrtnost od ospica u porastu za 40 posto

Foto: VL FOTO
Upozorenje SZO-a: Smrtnost od ospica u porastu za 40 posto
02.02.2024.
u 08:34
Upozorenje SZO-a na širenje ospica ističe žurnu potrebu za poduzimanjem mjera kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti. Roditelji, zdravstvene ustanove i društvo u cjelini trebaju poduzeti aktivne korake u promicanju procijepljenosti kako bi se zaštitila djeca i spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije
Pogledaj originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na zabrinjavajući porast slučajeva ospica u dijelovima SAD-a i Europe, naglašavajući da je pad procijepljenosti djece ključni čimbenik širenja epidemije, piše Večernji list BiH.

Epidemija ospica proglašena je u Rumunjskoj, dijelovima Bosne i Hercegovine te u Velikoj Britaniji, dok su ospice postale ozbiljan problem i u SAD-u. Smrtnost od ospica globalno je porasla za 40 posto prošle godine, a stručnjaci apeliraju na važnost dviju doza cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) za doživotnu zaštitu. Upozorenje SZO-a na širenje ospica ističe žurnu potrebu za poduzimanjem mjera kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti. Roditelji, zdravstvene ustanove i društvo u cjelini trebaju poduzeti aktivne korake u promicanju procijepljenosti kako bi se zaštitila djeca i spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije. U FBiH je tek nešto više od 60% djece cijepljeno MMR cjepivom.

Cijepni punktovi

U Tuzlanskoj županiji proglašena je epidemija ospica nakon oboljenja 50 djece, od kojih je dvije trećine hospitalizirano. Osim Rumunjske i BiH, situacija se prati i u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. SZO upozorava da je nužno poduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje ospica, a epidemiolozi ističu kako je niska stopa procijepljenosti ključni čimbenik za porast oboljenja i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Zavod za javno zdravstvo SŽ-a bilježi incidenciju obolijevanja od zarazne bolesti ospica (krzamak, morbile) s 5,94 na 100.000 stanovnika na području SŽ-a. Prema podacima na stranici Zavoda, od 25. do 31. siječnja aplicirane su 1532 doze MMR cjepiva u predškolskim i školskim dispanzerima JU Dom zdravlja Sarajevo i u dvama cijepnim centrima - u DZ Centar i DZ Novi Grad, lokacija Saraj Polje. Ospice u 20 posto slučajeva uzrokuju teške kliničke slike s komplikacijama, a u 80 posto prođu s laganom kliničkom slikom. U SŽ-u su 21. siječnja zabilježeni prvi slučajevi obolijevanja od ospica nekoliko djece jasličke skupine iz jednog od vrtića na području općine Novi Grad. Oboljela djeca iz tog vrtića bila su necijepljena MMR cjepivom, a jedno od njih bilo je nepotpuno cijepljeno. Sve je počelo od djeteta koje je početkom prošlog mjeseca boravilo u Živinicama, odnosno na području TŽ-a, gdje je već proglašena epidemija te bolesti. Ministar zdravstva SŽ-a Enis Hasanović kazao je da je do 31. siječnja u SŽ-u registrirano 25 oboljelih od ospica.

Stanje u TŽ-u

Od početka ove godine ospicama je zaraženo više od 100 osoba u TŽ-u, preliminarni su podaci Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Kako navode iz ove klinike, epidemija ne jenjava, a dosad je hospitalizirano više od 40 djece razne dobi. U ovoj klinici na hospitalizaciji je najmlađi pacijent starosti tri mjeseca s potvrđenim ospicama, dok su ostali različite dobi, a najčešća je dob od dvije godine. Menadžment Doma zdravlja Tuzla, zbog složene epidemiološke situacije u TŽ-u te proglašenja epidemije ospica u Tuzli i Živinicama, donio je odluku o uvođenju dodatnih zaštitnih mjera. Odlučeno je da Centar za cijepljenje Doma zdravlja Tuzla uvede nove termine za cijepljenje djece, i to subotom od 8 do 12 sati. Osim dodatnog termina, timovi će također raditi na "promociji obveznog cijepljenja djece". Obavljat će se i trijaža svakog pacijenta na prijmu u službi, dok pacijenti i pratnja trebaju imati zaštitne maske. Služba primjenjuje sve obvezne mjere vezane uz siguran boravak pacijenta u službi, kao i pratnje. Na UKC-u Tuzla iz primarnih zdravstvenih ustanova bilježi se priljev novih pacijenata koji se hospitaliziraju na Infektivnoj klinici ili Klinici za dječje bolesti.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.